Linkovi

Etiopija posadila u jednom danu više od 200 miliona stabala


Etiopljani su u ponedjeljak posadili više od 200 miliona stabala, a zvaničnici ističu da je u pitanju svjetski rekord.

Ambiciozna inicijativa premijera Abiyja Ahmeda ima za cilj da pomogne obnovi krajolika zemlje za koji stručnjaci kažu da je ozbiljno narušen krčenjem šuma i klimatskim promjenama.

Fana Broadcasting Corporate objavila je da je u ponedjeljak posađeno više od 224 miliona stabala, što je premašilo početni cilj od 200 miliona stabala posađenih u jednom danu.

"Danas je Etiopija dio našeg pokušaja da zajedno oborimo svjetski rekord u zelenom naslijeđu", objavio je ured premijera u ponedjeljak ujutro.

Abiy je posadio drveće u južnom regionu Etiopije.

Etiopija je usred kampanje za sadnju drveća u kojoj želi da posadi četiri milijarde stabala između maja i oktobra. Zvaničnici u poljoprivredi izjavili su da je do sada više od 2,6 milijardi stabala posađeno u gotovo svim dijelovima istočne Afrike.

Prema pisanju agencije Farm Africa, organizaciji koja rukovodi šumama u Etiopiji, manje od četiri posto zemlje je sada pošumljeno, što je nagli pad sa oko 30 posto krajem 19. vijeka. Brzorastuća populacija Etiopije i potreba za većim poljoprivrednim zemljištima, neodrživom upotrebom šuma i klimatskim promjenama često se navode kao uzroci brzog krčenja šuma.

Još nije jasno da li Guinnessova svjetska evidencija prati etiopsku masovnu sadnju, ali ured premijera je rekao za AP da posebno razvijeni softver pomaže u brojanju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG