Linkovi

SAD: Da li biogorivo vodi ka nezavisnosti od strane nafte?


Etanol sačinjava oko 10% goriva koje pokreće automobile u Sjedinjenim državama
Etanol sačinjava oko 10% goriva koje pokreće automobile u Sjedinjenim državama

Američkim zakonom iz 2007 se zahtjeva da motorno gorivo sadrži i obnovljiva goriva. A za miješanje sa etanolom, proizvođači goriva dobijaju poresku povlasticu koja bi ove godine mogla iznositi i do 6 milijardi dolara.

Visoke cijene hrane i sve veći dug američke vlade su ujedinili kritičare svih krajeva političkog spektra protiv jednog elementa američke energetske politike. Oni pozivaju na okončanje subvencija u visini od šest milijardi dolara godišnje za proizvodnju etanol biogoriva koje se dobija preradom kukuruza.

Etanol sačinjava oko 10% goriva koje pokreće automobile u Sjedinjenim državama, i najvećim dijelom se dobija preradom kukuruza.

To je nešto što je obnovljivo i uzgaja se kod kuće, kaže Bob Dinneen, predsjednik Udruženja za obnovljiva goriva. On kaže da domaći izvor energije smanjuje ovisnost zemlje o stranoj nafti. Američkim zakonom iz 2007 se zahtjeva da motorno gorivo sadrži i obnovljiva goriva. A za miješanje sa etanolom, proizvođači goriva dobijaju poresku povlasticu koja bi ove godine mogla iznositi i do 6 milijardi dolara. Proizvodnja etanola od kukuruza se drastično povećala u nekoliko posljednjih godina kako bi se udovoljilo zahtjevima, kaže ekonomista sa univerziteta Purdue Wally Tyner.


Proizvodnja se povećala sa 5% usjeva kukuruza na gotovo 40%. To je ogromna promjena, kaže on.

Kritičari međutim kažu da je ta ogromna promjena jedan od razloga zbog kojeg su se cijene kukuruza na globalnom tržištu prije više od godinu dana povećale za 77%. Ali nekoliko faktora je utjecalo na to povećanje. Loši vremenski uvjeti prošle godine su smanjili zalihe u najvećim zemljama proizvođačima kukuruza. A potražnja za ljudskom i stočnom hranom se povećala, osobito u Aziji. Gospodin Tyner kaže da je i etanol značajan faktor.

Utjecaj sve većih cijena kukuruza je najveći u zemljama u razvoju, gdje veliki broj ljudi najveći dio svojih prihoda troši na hranu, kaže Marie Brill, iz grupe Action Aid.

Ako se cijene čak i samo malo povećaju na lokalnom tržištu, siromašni će to najviše da osjete, kaže ona.

Etanol se najvećim dijelom dobija preradom kukuruza
Etanol se najvećim dijelom dobija preradom kukuruza

Action Aid je jedna od 90 organizacija koje su poslale pismo američkim kongresnim liderima pozivajući ih da ukinu poresku olakšicu za korištenje etanola. Na listi su se našli i proizvođači hrane, te mesa i mliječnih proizvoda na koje je utjecalo povećanje cijena. Gospođa Brill kaže da, dok je smanjenje deficita najveći prioritet u Washingtonu, konzervativci, zagovornici poreskih obveznika i pristalice vlade manjeg obima su se složili o još jednoj stvari.

Ne trebamo novac poreskih obveznika trošiti na loše biogorivo u vrijeme kada industrija može stajati sama za sebe.

Gospodin Dinneen kaže da je je uloga etanola u povećanju cijena hrane preuveličana.

Neću reći da nema nikakvu ulogu. Ima, ali samo malu. Ono što danas povećava cijene hrane su troškovi energije. I to je to, kaže Bob Dinneen.

On dodaje da bi sa cijenom sirove nafte od oko 100 dolara po barelu, subvencije za naftnu industriju također trebale biti dostupne. On kaže da je industrija etanola otvorena za promjene, ali da se industrijski potencijal za udovoljavanje budućim energetskim potrebama ne bi trebao potcjeniti.

Danas ga proizvodimo od kukuruza. Ali u zemlji nema proizvođača etanola koji ne traži nove načine, nove tehnologije, kako bi industrija rasla na održiv način, kaže Bob Dinneen.

I dok se potraga za novim tehnologijama nastavlja, usjevi su i dalje osnovni izvor za biogorivo. A to je nesiguran put ka nezavisnosti od strane nafte, smatra Marie Brill.

Ukoliko je nacionalna sigurnost ono što doista želimo , uključujući nezavisnost od strane nafte, onda moramo osigurati da ne izlažemo riziku ni sigurnost hrane, zaključuje Marie Brill.

XS
SM
MD
LG