Linkovi

"Esta Bueno!", reinkarnacija Texas Tornadosa


"Esta Bueno!", reinkarnacija Texas Tornadosa
"Esta Bueno!", reinkarnacija Texas Tornadosa

Tex-Mex supergrupa Texas Tornados izdala prvi album u više od deset godina

“Esta Bueno!,” Dobro je!, naziv je upravo izdanog albuma legendarnog benda Texas Tornados i njihovi brojni poklonici, njihovi amigos – cijeli Teksas, barem – pozdravljaju ga istim riječima,“esta bueno, muy bueno!”

Proljeće u Teksasu znači – početak, nažalost, sezone tornada. Trenutno, međutim, svi su presretni povratkom Texas Tornadosa. Jedna njihova stara, ona pod naslovom “Hey Baby, Que Paso,” klasik je, po popularnosti moguće odmah iza službene, državne pjesme Teksasa – “Texas, Our Texas” - jer nema, navodno, tog Teksašana koji “Hey Baby, Que Paso” neće zapjevati, kad je čuje, zajedno s Tornadosima.

Osnovan 1989. godine, bend su činila legendarna imena Tex-Mex žanra: multiinstrumentalist, rock, blues i country glazbenik Doug Sahm, iz San Antonija; klavijaturist Augie Meyers, također iz San Antonija; gitarist i vokalist Freddy Fender, zvijezda Tejana, countryja, rocka i rockabillyja, rodom iz San Benita; i Flaco Jiménez, virtuoz na harmonici, desetljećima već jedan od najpriznatijih conjunto/norteño/Tejano glazbenika, isto iz San Antonija.

Sedamdesetjednogodišnji Jiménez višestruki je dobitnik Grammyja, radio je s glazbenicima od Dr. Johna do Rya Coodera, Santane, Rolling Stonesa, Los Lobosa, Boba Dylana; Freddie Fender, pravim imenom Baldemar Garza Huerta, također je dobitnik Grammyja kao član teksaških bendova Los Super Seven i Texas Tornados, ali imao je i nekoliko vlastitih hitova na top-ljestvici Billboarda i prvi je Amerikanac hispaničkog porijekla uvršten u Country Hall of Fame; Augie Meyers jedan je od najtraženijih studijskih glazbenika, možemo ga čuti, između ostalih, na albumima “Time Out of Mind” i “Love and Theft,” Boba Dylana, i “Wicked Grin,” albumu Johna Hammonda sa skladbama Toma Waitsa. Zajedno s Dougom (Douglasom) Sahmom, Augie je, početkom 60-ih godina, bio osnivač Sir Douglas Quinteta. “She’s About A Mover”, “Nuevo Laredo” i “Mendocino” samo su neki od hitova tog sastava. Douga Sahma, pokretača i Sir Douglas Quinteta i supergrupe Los Tornados, smatraju kultnom ličnosti Tejana ili Tex-Mexa, žanra koji predstavlja spoj folka i popa, s korijenima duboko u hispaničkim zajednicama Teksasa.

Doug Sahm je umro 1999., Freddy Fender 2006. godine. Svi su mislili – kraj Tornadosima i njihovom privlačnom, zaraznom spoju countryja, ranog rock-and-rolla, meksičke narodne, R&B bluesa, Cajun glazbene tradicije, Western swinga i svakog drugog stila koji bi im se našao na putu, a koji je niknuo na plodnom glazbenom tlu Teksasa i susjednih mu država. Zato njihovom iznenađenju i veselju nema kraja.

Supergrupa se upravo vratila! Meyers, Jiménez, plus još trojica iz originalnog benda – Louie Ortega, Speedy Sparks i Ernie Durawa, a na mjesto Douga Sahma stupio je njegov sin Shawn Sahm, jabuka ne pada daleko od stabla! Shawn je često i svirao u bendu, uz oca.

Među 13 skladbi albuma, neke su njegove, kao “Who’s to Blame, Señorita,” prva albuma, jedna je vokalna snimka njegova oca, neobjavljena do sada, neke su skladbe iz pera Augieja Meyersa, čak pet je pokojnog Freddyja Fendera, njegove zadnje snimke, također nikad objavljene do sada. Kao swamp pop balada “If I Could Only.” Klasični Fender. Možda za čvrste, nepopustljive obožavatelje originalnih Texas Tornadosa niti jedna neće biti jednaka onoj “Hey Baby, Que Paso?”, ali “Esta Bueno!” dostojan je hommage onoj dvojici kojih više nema – Sahmu i Fenderu. No, ne radi se samo o posezanju u prašnjavi inventar prošlosti, jer album je pun života i ljubavi, radosno slavlje glazbe Teksasa i dalekosežnog utjecaja koji su na američku glazbu imali neki od prošlih Tornadosa. Sasvim sigurno će se mnoge s ovog albuma vrtjeti na valovima Americana radio-postaja. Kao ona Augijea Meyersa - “My Sugar Blue”.

Producent albuma je Ray Benson, vođa teksaškog benda “Asleep At the Wheel,” na njegovoj je etiketi – Bismaux Records – i izdan album “Esta Bueno!,” Texas Tornadosa.

XS
SM
MD
LG