Linkovi

Novi američki ministar odbrane položio zakletvu


Zakletva Marka Espera u Ovalnoj sobi Bijele kuće pred sudijom Semjuelom Ailtom
Zakletva Marka Espera u Ovalnoj sobi Bijele kuće pred sudijom Semjuelom Ailtom

Mark Esper, novi američki ministar odbrane, položio je zakletvu nedugo pošto je američki Senat potvrdio njegov izbor.

Esper je zakletvu položio u Ovalnoj sobi Bijele kuće pred sudijom Vrhovnog suda Semjuelom Alitom tokom ceremonije čiji je domaćin bio američki predsjednik Donald Trump. Prisustvovali su joj većinom republikanski predstavnici u američkom Kongresu.

Izbor Espera potvrdilo je devedeset senatora, dok ih je osam bilo protiv.

"Nismo se navikli na ovakav skor… Morao sam to da primjetim, tako da Mark – čestitam”, poručio je novom američkom ministru odbrane predsjednik SAD-a Trump.

Esper je vojni veteran i bivši lobista odbrambene industrije. Njegovim imenovanjem okončan je period od sedam mjeseci tokom kojih Pentagon nije imao izabranog šefa, nego vršioca dužnosti.

Pentagon je bio bez trajnog lidera od početka januara kada je Džejms Matis podnio ostavku zbog političkih razlika izmedju njega i Trumpa.

Matisov dotadašnji zamenik Patrik Šenahan postao je vršilac dužnosti, ali je sredinom juna odustao od nominacije za šefa Pentagona iz porodičnih razloga. Esper je tada postao vršilac dužnosti što je pozicija sa koje je zvanično kandidovan.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG