Linkovi

Sarajevo: Provjera znanja kod srednjoškolaca otvara mnoga pitanja


Eksternoj maturi pristupilo 2.327 učenika
Eksternoj maturi pristupilo 2.327 učenika

Sarajevski srednjoškolci nisu se pokazali na provjeri znanja, pokazuju rezultati eksterne mature za ovu školsku godinu. Učenici su polagali ispit iz maternjeg jezika i književnosti, matematike, engleskog i njemačkog jezika.

Prosječna ocjena za matematiku je 1,67, što je i najlošiji rezultat. Bolje znanje je pokazano u poznavanju bosanskog jezika (3,60), zatim engleskog (3,25) i njemačkog jezika (2,68).

Izmjena nastavnih planova

Lamija Husić, šefica Odjeljenja za srednje i obrazovanje odraslih Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kaže da je eskterna matura dala lošije rezultate u odnosu na uspjeh nakon prvog polugodišta.

Rezultati, kako ona kaže, sugerišu da je potrebno promijeniti nastavne programe za predmete koji su bili predmet provjere, a onda i nastavne planove.

Eksterna matura je provedena 34 sarajevske škole prošlog mjeseca. Ispit je polagalo 2.327 učenika.

Prema riječima kantonalnog ministra za obrazovanje, nauku i mlade Elvira Kazazovića, rezultati mogu da ukažu na slabu pripremljenost učenika, jer se radi o probnom testu, ali i loš rad pojedinih nastavnika.

Online upis

Provođenje ovakvog testa je naišlo na otpor kod učenika i roditelja, ali kod nastavnika i direktora škola, kažu u Ministarstvu.

Rezultati eskterne mature neće uticati na ocjene iz matematike, bosanskog, engleskog i njemačkog jezika, kao ni pri upisu na fakultet.

Upis u srednje škole u budućnosti će biti na online osnovi, a započinje u Sarajevu. Azemina Njuhović, pomoćnica ministra za informatizaciju, smatra da će taj sistem isključiti „namještanja” prilikom upisa djece u školu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG