Linkovi

Escobarovi „kokainski” nilski konji prijetnja ekosistemima Kolumbije


Nilski konji plivaju u blatnjavom jezeru u napuštenoj seoskoj kući bivšeg narko-borca Pabla Escobara u centralnoj Kolumbiji u Puerto Triunfo, 10. decembra 2002.
Nilski konji plivaju u blatnjavom jezeru u napuštenoj seoskoj kući bivšeg narko-borca Pabla Escobara u centralnoj Kolumbiji u Puerto Triunfo, 10. decembra 2002.

Nilski konji bi mogli istisnuti i ugrožene vrste iz rijeke Magdalene, poput antilske morske krave.

Populacija invazivnih nilskih konja dijeli zajednicu u Kolumbiji i alarmira zaštitnike prirode. Četiri nilska koje je ilegalno uvezao vođa narkokartela Pablo Escobar narasla su u populaciju od 150 jedinki.

Komentari nacionalnog ministra okoliša krajem januara potaknuli su nove strahove da će vlada zaštititi životinje umjesto da smanji njihov broj. Rastuća populacija nilskih konja bi mogla opustošiti vodene tokove i zajednice koje se na njih oslanjaju, te potaknuti ilegalnu trgovinu mladuncima nilskih konja.

Kolumbija sada planira oko 70 nilskih konja poslati u različite vrtove u Indiju i Meksiko, kazao je nedavno guverner Aníbal Gaviria Correa u tweetu.

Nilski konji su pobjegli s imanja vođe narko-kartela Pabla Escobara nakon što je umro 1993. Ostavljeni sami, mužjak i tri ženke koje je Escobar ilegalno nabavio iz američkog zoološkog vrta, smjestili su se u kolumbijskoj rijeci Magdaleni i nekim malim jezerima u blizini.

Nakon niza godina, ovi, „kokainski nilski konji”, kako ih nazivaju, namnožili su se i predstavljaju problem.

Naučnici žele provesti strogi plan upravljanja koji bi na kraju sveo divlju populaciju na nulu, kombinacijom uništavanja nekih životinja i hvatanja drugih, zatim njihovog premještanja u zoološke vrtove.

Analize pokazuju kako jezera u kojima obitavaju ove životinje sadrže više hranjivih tvari i organske tvari koje pogoduju rastu cijanobakterija, povezanih s cvjetanjem otrovnih algi.

Ovo cvjetanje može smanjiti kvalitet vode i uzrokovati masovni pomor ribe, utječući na lokalne ribarske zajednice. Nilski konji bi mogli istisnuti i ugrožene vrste iz rijeke Magdalene, poput antilske morske krave.

Međutim, ne slažu se svi s uništavanjem kolumbijskih nilskih konja. Kada su se 2009. godine na internetu pojavile fotografije nakon što su vojnici ubili Pepea, Escobarova odbjeglog mužjaka nilskog konja, negodovanje aktivista za prava životinja dovelo je ministarstvo okoliša u jednu vrstu institucionalne paralize.

Zaštitnici prava životinja kažu kako ne podcjenjuju štetu koju nilski konji čine ekosistemima, ali žele da problem bude riješen na human način.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG