Linkovi

Escobar u posjeti BiH zbog napada na Dejton, ustavni poredak i državu BiH


Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u okviru posjete BiH ove sedmice planira obaviti razgovore o političkoj situaciji „u svjetlu eskalacije napada na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH”.

„Njegova posjeta naglašava trajnu podršku Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH i njenom euroatlantskom putu”, navodi Američka ambasada na Twitteru.

Prošlog mjeseca, Sjedinjene Države su sankcionisale Nenada Stevandića, Radovana Viškovića, Željku Cvijanović i Miloša Bukejlovića jer podrivaju Daytonski sporazum.

Stevandić je predsjedavajući Narodne skupštine RS, Višković je premijer entiteta RS, Bukejlović je entitetski ministar pravde, a Cvijanović član Predsjedništva BiH.

„Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS-u, čime se obstruiše i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma”, kaže se u obrazloženju odluke Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a.

Također prošlog mjeseca, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i poništio Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta RS.

Schmidt je poništio i zakonske izmjene Narodne skupštine RS prema kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika u tom entitetu.

Također je odlučio izmijeniti Krivični zakon BiH, na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će, kako je rekao Schmidt, osigurati pravni osnov za tužioce da poduzmu aktivnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG