Linkovi

Erdogan uskoro u Rusiji kako bi razgovarao izvozu žitarica


Turski predsednik Erdogan
Turski predsednik Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uskoro će posjetiti Rusiju kako bi razgovarao o izvozu žitarica, izjavio je portparol turske vladajuće partije. Nije potvrđeno da li će se sresti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Turska i UN su prošle godine posredovale u postizanju sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, iz kojeg se Rusija ove godine povukla.

Ankara nastoji da ubijedi Rusiju da se vrati sporazumu, uz pomoć kojeg su iz ukrajinskih crnomorskih luka mogle da se izvezu desetine miliona tona žita.

Otkako je sporazum propao, ruske snage su gađale ukrajinske luke i silose sa žitom.

Omer Celik, portparol Erdoganove stranke, rekao je da će turski "uskoro" posjetiti rusko crnomorsko ljetovalište Soči, ali nije precizirao da li će se sastati sa ruskim predsjednikom.

"Poslije ove posjete može doći do razvoja događaja i do novih faza u vezi sa dogovorom o izvozu žitarica", rekao je na konferenciji za novinare.

I iz Kremlja je ranije saopšteno da postoji mogućnost da se dvojica lidera uskoro sastanu.

Bloomberg je objavio, citirajući dva anonimna izvora, da se očekuje da će se Erdogan sastati sa Putinom u Rusiji sljedeće nedjelje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG