Linkovi

Erdogan: Turska ubila vođu Islamske države u Siriji


Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Turske snage ubile su vođu Islamske države (IS) tokom operacije u Siriji, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kasno u nedjelju.

Recep Tayyip Erdogan je u intervjuu za televiziju TRT Turk rekao da je vođa IS, kodnog imena Abu Hussein al-Qurayshi, ubijen u napadu koji je izveden u subotu.

Erdogan je rekao da ga je turska obavještajna agencija MIT pratila "dugo vremena".

"Nastavićemo našu borbu protiv terorističkih organizacija bez diskriminacije nijednu od njih", rekao je Erdogan u intervjuu.

Nije bilo trenutne potvrde iz grupe IS.

Turska je provela brojne operacije protiv IS i kurdskih grupa duž sirijske granice, hvatajući ili ubijajući osumnjičene militante. Zemlja kontrolira velike dijelove teritorije u sjevernoj Siriji nakon niza kopnenih upada kako bi se kurdske grupe otjerale s tursko-sirijske granice.

Abu Hussein al-Qurayshi je imenovan za vođu militantne grupe nakon što je njen prethodni poglavar ubijen u oktobru, a glasnogovornik IS-a ga je nazvao "jednim od veterana ratnika i jednim od lojalnih sinova Islamske države".

On je preuzeo vodstvo IS-a u trenutku kada je ekstremistička grupa izgubila kontrolu nad teritorijom koju je nekada držala u Iraku i Siriji. Međutim, pokušavao je ponovo da ustane, a ćelije za spavanje su izvele smrtonosne napade u obje zemlje.

Osnivača Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija su ubile američke snage u napadu na sjeverozapadu Sirije u oktobru 2019. Njegov nasljednik, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, ubijen je u sličnoj akciji u februaru 2022. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG