Linkovi

Erdogan: Rusija i Ukrajina spremne da razmijene 200 zatvorenika


Arhiv - Turski predsjednik Erdogan
Arhiv - Turski predsjednik Erdogan

Rusija i Ukrajina dogovorile su se da razmijene 200 zatvorenika rekao je u ponedjeljak uveče turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan za američku televiziju PBS.

"Uskoro će biti razmijenjeno 200 zatvorenika na osnovu sporazuma strana", rekao je turski predsjednik ocjenjujući da se radi o "znatnom" napretku u sukobu.

Erdgoan nije dao druge detalje o sporazumu ni o tome da li će biti razmijenjeni civili ili vojnici.

On se sastao sa Vladimirom Putinom prošle nedjelje u Samarkandu u Uzbekistanu, i rekao je za televiziju da ruski predsjednik hoće "što je brže moguće" da završi taj rat.

Erdogan koji je uspio da održi veze sa Moskvom i sa Kijevom od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, redovno nudi posredovanje u tom sukobu i stalno ponavlja da treba postići "sporazum koji zadovoljava sve".

Međutim, naglasio je da za svaki mirovni sporazum Rusije i Ukrajine treba vratiti okupirane teritorije.

"To se očekuje i tome se nada", rekao je on i dodao da on i generalni sekretar UN Antonio Guterres rade na tome, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Ankara stalno traži vraćanje Krima Ukrajini od kada ga je pripojila Rusija 2014, podsetio je Erdogan i posebno izrazio zabrinutost za tatarsku manjinu koja govori turski.

Turski predsjednik je došao u subotu u New York, gdje treba da se obrati Generalnoj skupštini UN.

XS
SM
MD
LG