Linkovi

Erdoan na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH


Predsjedništvo BiH sa turskim predsjednikom (foto: Predsjedništvo BiH)
Predsjedništvo BiH sa turskim predsjednikom (foto: Predsjedništvo BiH)

U zgradi Predsjedništva BiH održan je sastanak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoaana sa članovima kolektivnog šefa države- Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Erdoan je uz vojne počasti dočekan ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te u pratnji predsjedavajućeg Željka Komšića pozdravio počasnu gardu.

Prethodno je nekoliko stotina građana pozdravilo Erdogana, koji u petak (27. avgust) boravi u posjeti Sarajevu.

Erdoan je, bez prethodne najave u planu posjete, prošetao starim jezgrom Sarajeva u pratnji člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferović i reusu-l-uleme Huseina Kavazovića.

Prošao je od mezarja, gdje je odao počast Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, do Baščaršijske džamije, koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

“Baščaršijska džamija, gdje smo klanjali džumu neka bude hairli za Sarajlije i cijeli svijet. Ova džamija je izgrađena 1527. godine, pretrpjela je požare i ratove, ali ostala je stajati. Najviše razaranja je doživjela od 1992. do 1995. godine", kazao je Erdoan.

Vrijednost projekta je iznosio više od milion maraka (oko pola miliona eura), a realizovana je u saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo.

Imam Havadža Durak, po kojem nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine džamija je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Za vrijeme rata od 1992.-1995. godine, bila je teže oštećena.

Ovo je i prva posjeta turskog predsjednika BiH od 2019. godine, kada je učestvovao na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini kraj Sarajeva.

Zbog Erdoganovog dolaska, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prekinuće bojkot rada institucija BiH koji političari bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) primjenjuju od kraja jula, neučešćem u radu državnih institucija.

Razlog je nametanje izmjena u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG