Linkovi

Erdoan: Švedska i Finska da pošalju 130 "terorista" u Tursku ako žele u NATO


Arhiva - Delegacije Turske (lijevo) i Švedske tokom sasstanka u Ankari, Turska, 25. maja 2022.
Arhiva - Delegacije Turske (lijevo) i Švedske tokom sasstanka u Ankari, Turska, 25. maja 2022.

Švedska i Finska moraju da deportuju ili izruče Turskoj do 130 "terorista" prije nego što turski parlament odobri njihove kandidature za ulazak u NATO, rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan.

Dvije nordijske države su prošle godine podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali njihove ponude mora da odobri svih 30 država članica NATO-a. Turska i Mađarska tek treba da odobre aplikacije.

Turska je rekla da Švedska prvo mora da zauzme jasniji stav protiv onoga što vidi kao teroriste, uglavnom kurdskih militanata i grupe koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

"Rekli smo - gledajte, pa ako nam ne predate svoje teroriste, to (odobrenje aplikacije za ulazak u NATO) ionako ne može da prođe kroz parlament“, rekao je Erdoan u komentarima kasno u nedelju, pozivajući se na zajedničku konferenciju za novinare koju je održao sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom prošlog novembra.

"Da bi ovo prošlo u parlamentu, prije svega morate da nam predate više od 100, oko 130 ovih terorista", rekao je Erdogan.

Obješena lutka

Finski političari protumačili su Erdoanov zahtjev kao ljutiti odgovor na incident u Stokholmu prošle sedmice u kojem je obešena figura turskog lidera tokom, kako je izgledalo, malog protesta.

"Ovo mora da je reakcija, vjerujem, na događaje proteklih dana", rekao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto za javni servis ILE.

Haavisto je rekao da nije upoznat sa novim zvaničnim zahtjevima Turske.

Kao odgovor na incident u Stokholmu, Turska je otkazala planiranu posjetu Ankari predsjednika švedskog parlamenta Andreasa Norlena, koji je umjesto toga došao u Helsinki u ponedeljak.

"Naglašavamo da u Finskoj i u Švedskoj imamo slobodu izražavanja. Ne možemo je kontrolisati", rekao je novinarima predsjednik finskog parlamenta Mati Vanhanen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Norlenom.

Švedski premijer Kristersson rekao je u ponedeljak da je njegova zemlja u "dobroj poziciji" da obezbijedi ratifikaciju Turske za svoju kandidaturu za NATO.

Erdoanov portparol Ibrahim Kalin rekao je u subotu da turskom parlamentu ističe vrijeme da ratifikuje kandidature prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora — koji se očekuju u maju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG