Linkovi

Evropski parlament : Evropljani imaju obavezu da pamte strašni zločin u Srebrenici


Evropski parlament : Evropljani imaju obavezu da pamte strašni zločin u Srebrenici
Evropski parlament : Evropljani imaju obavezu da pamte strašni zločin u Srebrenici

U Evropskom parlamentu, instuituciji u kojoj je srce kao faktor odlučivanja najsnažnije prisutno, su se još januara 2009. godine izborili da se današnji dan proglasi evropskim Danom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Danas su se i članovi Evropskog parlamenta oglasili povodom godišnjice srebreničke tragedije, a u njihovo ime predsjednik EP Jerzy Buzek izrazio je duboku sućut i solidarnost sa porodicama žrtava, među kojima, kako je rekao, mnogi još uvijek žive nesigurni u sudbinu njihovih očeva, sinova, muževa i braće.

Jerzy Buzek
Jerzy Buzek

On je podsjetio da Evropljani imaju obavezu da pamte taj strašni zločin i da pamteći zločin osiguramo da se nikada neće ponoviti. Zato je od ključne važnosti pomirenje, kao i privođenje pravdi odgovornih za zločine. Hapšenje Ratka Mladića je korak u pravom smjeru, iako je mala utjeha porodicama i prijateljima 8 hiljada Bošnjaka masakriranih prije 16 godina, takođe je istakao gospodin Buzek..

Za Evropljane je Srebrenica postala simbol… od strašnog genocida do inertnosti međunarodne zajednice i zapitanosti kako je moguće da se takvo nešto upošte moglo dogoditi, noseći neslavni epitet najstrašnijeg zločina počnjenog na Starom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata.

Da podsjetimo, u Evropskom parlamentu, instuituciji u kojoj je srce kao faktor odlučivanja najsnažnije prisutno, su se još januara 2009. godine izborili da se današnji dan proglasi evropskim Danom sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Diana Wallis
Diana Wallis

Diana Wallis, potpredsjednica EP i jedna od najzaslužnijih za proglašenje današnjeg dana evropskim Danom sjećanja na žrtve genocida je, između ostalog rekla :

«Pokušali smo učiniti nešto rezolucijom našeg parlamenta. Rezolucija je, po mom mišljenju, bila od koristi… Imala je odjeka u parlamentima u regionu…Mislim da nam to treba, da pomaže da ljudi mogu da shvate šta se desilo, da počnu iznova da grade živote i zajednice. Mislim da je važno da se sjećamo, da uvažavamo, ali i da međunarodna zajednica pomogne BiH da se kreće naprijed.»

XS
SM
MD
LG