Linkovi

Filmski festival posvećen zaštiti Planete počinje u Washingtonu


Prizor iz jednog od ovogodišnjih filmova
Prizor iz jednog od ovogodišnjih filmova

Tradicionalni Festival se održava 18-tu godinu za redom

Svakog proljeća u Washingtonu procvjetaju trešnjeva stabla uz rijeku Potomac, a tada se održava i godišnji festival posvećen zaštiti okoline. Ovo je 18-ta po redu godina održavanja Festivala.Flo Stone, direktorica i osnivačica Festivala, kaže za Glas Amerike da je festival izuzetno popularan.

Festival ove godine ima 110 sponzora, a filmove prikazujemo na čak 56 raličitih lokacija. I nikada nas niti jedna lokacija koju smo izabrali, nije odbila. Ni jedna.

Bioskopske sale, muzeji, univerziteti - svi oni prikazuju ovogodišnje filmove , koji otkrivaju nove perspektive kada je zaštita okoline u pitanju.

Evo i primjera: film One Degree Matters autora Eskil Hardta se fokusira na destruktivnu prirodu globalnog zagrijavanja.

Posljednji modeli globalnog zagrijavanja predvidjaju da, ako se ništa ne promijeni, temperatura na zemlji će se povećati 6 stupnjeva celzija u prosjeku do kraja ovoga stoljeća. U području Arktika to može biti o do 12 stupnjeva, govori izmedjuostaloga narator filma.

Redatelj Hardt kaže za Glas Amerike da iako njegov film podsjeća na opasnost globalnog zagrijavanja on isto tako nosi ui jednu pozitivnu poruku: mi možemo zaustaviti emisije ugljen dioksida uz pomoć obnovljivih izvora energije, tj. sunca i vjetra.

Mi ukazujemo na činjenicu da tehnologija za to postoji. Možemo početi mijenjati svijet nabolje već sutra, ako želimo.

Američki film The Green House pokazuje kako privatna inicijativa takodjer može mijenjati stvari. Jason Scadron i Liv Violette su autori dokumentarca koji govori o izgradnji prve kuće oslobodjene ispuštanja ugljen monoksida, u Mc Leanu, nedaleko od Washingtona. Arhitekt Mark Turner je izgradio kuću koja je oko 75 posto ekonomičnija u korištenju energije nego prosječan američki dom. Zeleni krov, termalni podovi, svjetlarnici od fiber optičkih materijala . Sve to doprinosu zaštiti prirode.

Istinski smo se fokusirali na to kako je kuća gradjena. I kako ona može biti apsolutni primjer za budućnost. Mnoge su benificije tzv zelenog življenja. , kaže autor Jason Scadron.

No, to nije slučaj u rudničkom području u Zapadnoj Virginiji. Dokumentarac Coal Country pokazuje kako rudarska tehnika nazvana Uklanjanje vrha planine, uništava prirodu, i oslobadja stakleničke plinove u planinski lanac Appalachian. Autorica filma Phyllis Geller objašnjava:

Oni eksplozivom raznesu vrh planine, iskupe što se raspalo, kamenje, granje, skotrljaju to niz planinu, u dolinu i potoke.

Coal Country takodjer osvjetljava i tenziju koja postoji izmedju uposlenika rudnika, i ljudi koji žive u tom području, vjerujući da su pod stalnom prijentjom ugljen monoksida.

Ovaj dokumentarac takodjer naglašava da , istodobno, ugalj udovoljava gotovo pola potreba električne energije u Americi.Očigledno, nije ga tako lako zamijeniti.

XS
SM
MD
LG