Linkovi

U Gruziji, engleski svrgava ruski s prijestolja, po želji samih Gruzijaca


Učenik prvog razreda, na svojem prvom satu engleskog jezika, u jednoj školi u Tbilisiju, 15. 9. 2010. (Reuters)
Učenik prvog razreda, na svojem prvom satu engleskog jezika, u jednoj školi u Tbilisiju, 15. 9. 2010. (Reuters)
Prije 20 godina, u 12 neslavenskih zemalja koje su nekad bile sovjetske republike, devedeset posto stanovništva govorilo je ruski. Ali s raspadom Sovjetskog Saveza, kažu lingvisti, ruski bi, do kraja ovog desetljeća, moglo govoriti tek deset posto njihova stanovništva. James Brooke je posjetio Gruziju gdje je ta promjena bila posebno nagla.

U bivšoj sovjetskog republici Gruziji, nastavnik engleskog jezika Charlie McMurray lice je jezičke budućnosti te zemlje.

Dvadesetpetogodišnji Amerikanac sa zapadne obale, iz savezne države Oregon, jedan je od 540 nastavnika engleskog jezika, mahom Amerikanaca, koji su u Gruziju došli zahvaljujući programu gruzijske vlade za sveobuhvatno učenje engleskog jezika.

“U Gruziji ima oko 2.000 škola i gotovo u svakoj engleski predaje netko s engleskog govornog područja.”

Nakon gotovo dva stoljeća pod dominacijom Moskve, Gruzija se prije dvije godine prebacila na engleski. Engleski je sada obavezan za sve učenike, ruski jezik je fakultativan.

Dvadesetprvog listopada, novi premijer Gruzije postaje ruski obrazovani milijarder Bidzina Ivanishvili.

Ali u Tbilisiju, u školi broj 75, direktorica Tina Alavidze ne vidi da će s time doći do ikakvih promjena. Engleski je, kaže ona, jezik koji roditelji traže od prvog razreda.

“Ljudi su sami odabrali da žele da se uči engleski. Ništa se neće mijenjati u programu, u smislu učenja jezika.”

Gruzija želi ući u Evropsku uniju. Devedeset posto djece u Evropi sada uči engleski.

Petnaestgodišnja Meri Sazuashvili govori o reakciji učenika ukoliko bi gruzijska vlada odlučila smanjiti program engleskog jezika:

“Protestirat ćemo.. engleski je doista važan. Ako bi to i napravili, učit ćemo engleski sami.”

Meri se engleskim služi u komuniciranju s prijateljima širom svijeta, preko Facebooka. Njezina prijateljica Nanuka Abuashvili koristi se društvenom mrežom Tumblr.

“Razgovaram s ljudima u Americi, Australiji, Engleskoj, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama. Svi oni govore engleski.”

Prošle godine, Nanukin nastavnik je bio Amerikanac Raugley Nuzzi. Pridružio se Glasu Amerike za posjet svojoj staroj školi u sjevernom dijelu Tbilisija.

“Naučili smo neke američke plesove... pjesme Elvisa Presleyja... bilo je odlično, super zabava.”


Nuzzi je sada glasnogovornik za gruzijski program engleskog jezika.

“Program uživa priličnu popularnost među svima, čak i među protivnicima prijašnje administracije. Škole, obitelji, učenici, roditelji, svatko je vrlo naklonjen i program podržava.”

Iz Tbilisija, Lawrence Sheets, regionalni direktor neovisne, neprofitne, nevladine skupine International Crisis, prati slabljenje povijesne uloge ruskog jezika.

“Mnogi su ruski zaboravili. I izvan grada, ako idete na selo, stariji ljudi, koji su nekad, tokom sovjetskog razdoblja, definitivno govorili ruski, sada ga ne govore ili ga govore vrlo malo.”

Sudeći po mlađoj generaciji Gruzije, engleski je jezik jezik budućnosti.
XS
SM
MD
LG