Linkovi

Englezima dva besplatna testa nedjeljno zbog popuštanja mjera


Brzi antigenski test na COVID-19
Brzi antigenski test na COVID-19

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da će svakome u Engleskoj biti dostupna dva besplatna testa na COVID-19 nedjeljno zbog planiranog popuštanja mjera.

Očekuje se da Johnson tokom dana objavi plan za ponovno uspostavljanje međunarodnih letova i otvaranje ekonomije, a masovno testiranje bi u tom slučaju moglo da spriječi širenje virusa i otkrije zaražene koji nemaju simptome.

I dok se ostatak Evrope zatvara zbog rasta broja oboljelih, britanski premijer planira da popusti mjere u narednim mjesecima, što će biti veliki podstrek za jednu od najteže pogođenih ekonomija zbog pandemije.

"Dok nastavljamo napredak na polju vakcinacije i oprezno popuštamo restrikcije, redovno brzo testiranje je važnije nego ikad kako sve što smo do sada uradili ne bi bilo uzalud", rekao je Johnson.

Ministar zdravlja Edward Argar je rekao da će se testovi slati na kućnu adresu ili će moći da se nabave u apotekama i puktovima za testiranje. On kaže da ima povjerenja u ljude da će se izolovati ako budu pozitivni na virus.

Masovno testiranje će pomoći nadležnima da prate širenje virusa dok se zemlja polako ponovo otvara.

Očekuje se da se prodavnice, frizeri i bašte ugostiteljskih objekata počnu da rade 12. aprila, dok će se za međunarodna putovanja uzeti u obzir broj infiricanih u pojedinim zemljama i vakcinacija. Razmatra se i uvođenje "vakcinalnih pasoša" za masovne događaje.

Za sada su međunarodna putovanja obustavljena do 17. maja, a ne zna se da li će taj dok biti pomjeren.

Škole su otvorene sredinom marta, ali broj oboljelih nije skočio, pokazalo je masovno testiranje.

U Britaniji je vakcinisano više od polovine odraslog stanovništva.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG