Linkovi

Energija vjetra - veliki neiskorišteni potencijal Amerike


Energija vjetra - veliki neiskorišteni potencijal Amerike
Energija vjetra - veliki neiskorišteni potencijal Amerike

U svjetskim razmjerima, u proteklom je desetljeću iskorištavanje energije od vjetra poraslo za više od 30 posto. Medjutim, taj se rast u Sjedinjenim Državama usporava - tvrdi Charles Ebinger iz Instituta Brookings.

Europska unija i udruge za korištenje energije vjetra diljem svijeta nedavno su obilježile Svjetski dan, pokušavajući pokazati koliko su posljednjih deset godina napredovale turbine na vjetar.

Stare su vjetrenjače pokretale mlinove za brašno, no današnje proizvode električnu energiju. Kako je ta drevna tehnologija postala sinonim za moderne izvore energije? Denise Bode iz udruge American Wind Energy kaze da je američka vojska bila prva koja je za njih nasla korisnu uporabu: "U stvari tijekom sedamdesetih godina vojna je industrija, koja je gradila avione i turbine različitih namjena, počela eksperimentirati s izgradnjom turbina na vjetar za proizvodnju električne energije. Europljani su se uključili i nastavali projekt, tako da je na primjer preuzet dobar dio tehnologije razvijene za izgradnju helikoptera marke Bell."

Denise Bode tvrdi da je Europska unija prestigla Sjedinjene Države kada je u pitanju energija od vjetra, zahvaljujući tome sto je EU postavila kvote za korištenje obnovljive energije. Ona kaze da bi rado vidjela da se slične slične mjere uvedu u Sjedinjenim Državama: "Ne samo da bi to bilo dobro za korisnike, već bi bio uspostavljen nacionalni standard za obnovljivu električnu energiju koji bi držao cijenu prihvatljivom. To bi bilo dobro i za proizvodjace jer bi potaknulo razvoj tehnologije, kao sto je bio slučaj u Europskoj uniji. Želimo sličan signal i ovdje u Sjedinjenim Državama jer želimo da Americi vjetar postane ono što je Saudijskoj Arabiji nafta."

Denise Bode kaze da u posljednje tri godine na vjetar otpada 40 posto novih električnih kapaciteta. U svjetskim razmjerima energija od vjetra je porasla vise od 30 posto u proteklom desetljeću. Medjutim tijekom 2010. taj se rast u Sjedinjenim Državama usporava, tvrdi Charles Ebinger iz instituta Brookings: "Prošla je godina je bila odlična. Instalirano je dodatnih 10 tisuća megawata, povecavsi ukupne kapacitete energije od vjetra u Sjedinjenim Državama na oko 30-35 tisuća megawata, no treba imati u vidu da je to još uvijek predstavlja svega oko 4 posto ukupne potrošnje struje u Americi. Medjutim ove smo godine u prvih šest mjeseci dodali samo 539 megawata, deseterostruko manje nego prošle."

Nadalje, navodi Charles Ebinger, problem predstavljaju lokacije tih postrojenja: "Problem je u tome sto je vjetroviti koridor u Sjedinjenim Državama u sredini zemlje, otprilike od Texasa preko Kansasa, Nebraske, obje Dakote do Wyoming i Montane, daleko od gusto naseljenih područja s velikim potrebama za energijom. Ono sto moramo napraviti, i za energiju vjetra i za solarnu energiju, je obnova nacionalne električne mreže.

Charles Ebinger vjeruje da je energija vjetra, uz ostale obnovljive izvore dugoročno rješenje za svjetske energetske probleme, posebice za krajeveu kojima se zna da nema pouzdanih izvore električne energije, poput Pakistana. U Sjedinjenim Drzavama, kaze on, vjetar bi mogao osigurati i do 300 tisuca megawatta struje, no proci ce godine, mozda i desetljeca prije negoli se iskoristi puni potencijal vjetra.

XS
SM
MD
LG