Linkovi

Žene u SAD-u i dalje zarađuju manje nego muškarci


Žene u SAD-u i dalje zarađuju manje nego muškarci
Žene u SAD-u i dalje zarađuju manje nego muškarci

U prošlosti je jedno od popularnih obrazloženja za ovu nejednakost bilo da su žene na nižem stupnju obrazovanja nego muškarci. No, prošle su godine žene bile te koje su dobile 58 posto svih fakultetskih i postdiplomskih diploma, a po prvi puta u američkoj povijesti, žene su činile većinu i među onima koji su stekli doktorate

Usprkos određenom napretku u kategoriji viših prihoda tijekom protekle dvije godine, žene u Sjedinjenim Državama i dalje zarađuju manje nego muškarci. Prema podacima Saveznog ureda za nadzor državne potrošnje, koji su upućeni Zastupničkom domu američkog Kongresa, jednakost u plaćama između muškaraca i žena još nije postigunuta. Ta je činjenica privukla pažnju zakonodavaca i medija, a prijedlog zakona o jednakosti plaća, koji poziva na veću odgovornost poslodavaca u ispravljanju ovog problema, uskoro će biti upućen u američki Senat.

Istraživane su zarade žena i muškaraca na menadžerskim pozicijama i pokazalo se da žene zarađuju samo 81 cent na svaki dolar koji zarade muškarci. Također se pokazalo da, premda žene čine 40 posto menadžerskog kadra na svim nivoima, samo tri posto najviših upravnih pozicija drže žene. Ovakvi podaci ukazuju na tek mali napredak u odnosu na 2000 godinu.

U prošlosti je jedno od popularnih obrazloženja za ovu nejednakost bilo da su žene na nižem stupnju obrazovanja nego muškarci. No, prošle su godine žene bile te koje su dobile 58 posto svih fakultetskih i postdiplomskih diploma, a po prvi puta u američkoj povijesti, žene su činile većinu i među onima koji su stekli doktorate. Kongresnica Carolyn Maloney kaže da nije zadovoljna novoobjavljenim podacima:

"Bez obzira što je sve više obrazovanih žena i što se razlika u obrazovanju između žena i muškaraca smanjuje, i dalje se ne smanjuje razlika u njihovim primanjima."

Mnogi vjeruju da na radnim mjestima još uvijek postoji diskriminacija bazirana na spolu. Ellen Galinsky je predsjednica instituta Families and Work:

"Predrasude koje postoje temelje se na idejama iz nekog drugog vremena, neke druge ekonomije, i jednog drugačijeg tipa obitelji, koji više ne postoji."

Neki su vjerovanja da su žene skromnije i ne pregovaraju o plaći na način na koji to rade muškarci. Ovo je istraživanje pokazalo da žene koje su završile postdiplomski studij biznisa u prvoj godini po diplomiranju zarađuju 4,600 dolara manje nego muškarci s istim obrazovanjem i profesionalnim iskustvom.

Suprotno općem trendu, neudate žene bez djece, koje žive u velikim gradovima i u dobi su između 22 i 30 godina, zarađuju 8 posto više od muškaraca u istoj kategoriji. Još je veća razlika u zaradi kod Afro-američkih i hispaničkih žena i muškaraca – i to u korist žena.

No, za udate žene s djecom, stare razlike još su uvijek prisutne. Istraživanje pokazuje da žene na menadžerskim pozicijama koje imaju djecu zarađuju samo 79 centi na svaki dolar kojeg zarade muškarci u istoj profesionaloj poziciji, koji također imaju djecu. Neki smatraju da su majke manje zainteresirane za profesionalna unaprijeđenja, ako ona sa sobom donose više poslovnih putovanja i dulji radni dan.

Prema nekim nedavnim istraživanjima, neke kompanije, kao što su IBM, PriceWaterhouseCooper i Bank of America shvatile su što žene žele. Ne radi se samo o istoj zaradi za isti posao. Tu je i pitanje mogućnosti uravnoteženijeg života – dakle mogućnost fleksibilnog radnog vremena koje ovisi o obiteljskim obavezama, rad od kuće, kao i kvalitetni vrtići za djecu koji su u blizini posla. Ove kompanije isto nude i muškarcima.

U modernoj ekonomiji, u kojoj žene čine polovinu radne snage, stručnjaci kažu da je jednaka plaća važna za obitelji žena, i to iz više razloga – žene su češće zaposlene u industrijskim granama koje su otporne na recesiju nego muškarci. Žene također donose većinu odluka o obiteljskoj kupovini.

Uz to, nekoliko nedavnih istraživanja pokazalo je da kompanije u kojima su žene na čelnim pozicijama posluju bolje nego one s žena na tim pozicijama. Jedna od takvih kompanija je i Campbell Soup, koja je nedavno objavila dolazak Denise Morrison na poziciju direktorice.

XS
SM
MD
LG