Linkovi

Žene sve prisutnije u politici, no i dalje ih je malo u parlamentima svojih zemalja


Jedan od skupova povodom Međunarodnog dana žena, u Londonu, 8. ožujka 2011.
Jedan od skupova povodom Međunarodnog dana žena, u Londonu, 8. ožujka 2011.

Studija koju je provela agencija Inter-Parliamentary Union, navodi da žene koje su članice parlamenta u svijetu broje tek nešto više od 19 posto, u usporedbi sa 16,3 posto 2005. godine

Prema jednoj novoj studiji, objavljenoj u povodu Međunarodnog dana žena, žene su sve prisutnije u politici, no broj onih koje su angažirane u parlamentima svojih zemalja i dalje je nizak. Studija koju je provela agencija Inter-Parliamentary Union, navodi da žene koje su članice parlamenta u svijetu broje tek nešto više od 19 posto, u usporedbi sa 16,3 posto 2005. godine.

Kao i proteklih godina, nordijske zemlje i dalje imaju u prosjeku najviše žena u parlamentu, 42 posto.

Na dnu svjetske liste, prema studiji organizacije Inter-Parliamentary Union, nalaze se arapske države, s najmanjim brojem žena u parlamentu. No, bez obzira na taj podatak, ova regija ostvarila je napredak u tom pogledu: s 4,3 posto 1995, broj je porastao na 11,7 posto u prošloj godini.

U Sjevernoj i Južnoj Americi – Kostarika ima najveći stupanj sudjelovanja žena u politici s gotovo 39 posto, u usporedbi s oko 17 posto u Sjedinjenim Državama.

Drugi rezultati studije pokazuju nešto nazadni trend u Europi i Aziji, veliki pad u pacifičkim zemljama, i nepostojanje značajnih promjena u supsaharskoj Africi, gdje je oko 19,2 posto žena izabrano u parlamente tamošnjih država.

Glavni tajnik agencije Inter-Parliamentary Union, Anders Johnson, kaže da kvote ostaju jedini i najučinkovitiji način da se broj žena uključenih u politiku poveća. Bez toga, kaže on, ne može se postići napredak: "Jednom kad žene postanu članice parlamenta, postaje im puno lakše ostvariti utjecaj, posebice ako se ne radi samo o jednoj ili dvije. Moramo se pomaknuti od simboličkih brojki, i to je upravo ono na što se vrši pritisak, i od strane Ujedinjenih naroda, i agencije Inter-Parliamentary Union, kako bi se postigao željeni prag od 30 posto. Sve više zemalja dostiže taj postotak."

Istraživanje također pokazuje da žene u politici, općenito govoreći, ne dobivaju jednaku pozornost medija kao muškarci. A kad se to i dogodi, žene kažu da vijesti teže više ka komentarima o onome što su one odjenule i kako izgledaju, nego o njihovim političkim stavovima.

"Naš je argument da su, upravo zbog njihove prisutnosti, rad parlamenta i zakoni koji se donose bolji i usklađeniji s potrebama društva. Saznat ćete da se u nekim zemljama počinju baviti problemima koji se osobito tiču žena…primjerice, nasiljem nad ženama i genitalnom mutilacijom žena. To su problemi za koje će se često prve založiti žene. Kroz svoju angažiranost u parlamentu, one su u mogućnosti unijeti promjene na tim poljima," kaže Johnson.

Johnson kaže da organizacija Inter-Parliamentary Union pozorno prati događaje na Srednjem istoku te da je zabrinuta zamjetnom odsutnošću žena u vladinim tijelima koja se trenutno oformljuju u Egiptu i Tunisu. Na primjer, u Egiptu ne postoji niti jedna jedina žena, kaže on, koja je uključena u odbor koji trenutno radi nacrt novog Ustava. Johnson naglašava da Inter-Parliamentary Union planira surađivati i s Egiptom i s Tunisom, kako bi osigurala da se te zemlje usredotoče na žene, na jednakost spolova i na mogućnost žena da budu izabrane u parlamente svojih država.

XS
SM
MD
LG