Linkovi

Endeavour spreman za svoje posljednje putovanje


Endeavour spreman za svoje posljednje putovanje
Endeavour spreman za svoje posljednje putovanje

Raketoplan odnosi na Međunarodnu svemirsku postaju spektrometar koji će tragati za anti-česticama

Svemirski raketoplan Endeavour se krajem mjeseca priprema za svoj posljednji let. Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, nedavno je objavila izvješće o pripremama te letjelice za posljednju misiju.

NASA kaže da će letjelica Endeavour, sa zapovjednikom Markom Kellyjem i peteročlanom posadom, poletjeti na svoj posljednji let 29. travnja. Bill Gerstenmaier, dužnosnik NASE za svemirske operacije, izjavio je da je Endeavour u dobrom stanju i spreman za let: "Sve smo pregledali. Proveli smo dosta vremena razgovarajući o svim stvarima, i mislim da je ekipa jednoglasnog mišljenja da smo spremni za let."

NASA je izvršila niz provjera vanjskog spremnika za goriva, oštećenog za vrijeme uragana Katrine koji je pogodio Meksički zaljev 2005. NASA je utvrdila da je spremnik spreman za polijetanje, bez metalnih držača koji su bili na letjelici Discovery. Ti držači su na Discoveryju bili napukli dok je bio na lansirnoj rampi što je dovelo do odgađanja polijetanja za nekoliko mjeseci.

Gerstenmaier je takodjer rekao da su inženjeri dodali još čvršće keramičke pločice ispod krila letjelice i spremnika za gorivo kao dodatnu zaštitu od materijala koji otpadaju tijekom polijetanja.

Primarni cilj ovog 14-dnevnog putovanja u orbitu oko Zemlje je dostava alfa-magnetskog spektrometra na Medjunarodnu svemirsku postaju. Taj spektrometar, zvan AMS, sofisticirani je detektor koji će pomoći u istraživanju procesa nastanka svemira.

"AMS ce nam omogućiti da vise saznamo o crnoj tvari koja sačinjava veliki dio svemira. Mi još uvijek ne razumijemo zašto je ona tamo i ne možemo ju ni vidjeti klasičnim instrumentima," kaže Gerstenmaier.

Spektrometar će pokušati pronaći za sada skrivene dokaze postojanja anti-tvari tragajući za česticama anti-ugljika i anti-helija.

Za Endeavour, to će biti posljednja misija, i pretposljednja misija američke svemirske flote, koju NASA povlači iz uporabe da bi se usredotočila na razvoj nove generacije svemirskih letjelica koje će biti u stanju putovati izvan Zemljine orbite.

XS
SM
MD
LG