Linkovi

Broj novih radnih mjesta u kolovozu razočaravajući


Tzv. "sajam radnih mjesta" u Los Angelesu gdje se susreću poslodavci i potencijalni uposlenici
Tzv. "sajam radnih mjesta" u Los Angelesu gdje se susreću poslodavci i potencijalni uposlenici

Američko gospodarstvo trebalo bi stvoriti oko 150 tisuća novih radnih mjesta mjesečno samo kako bi se pratio rast stanovništva

Američko gospodarstvo je u kolovozu otvorilo nula novih radnih mjesta. Koliko ljudi je zaposleno toliko je otpušteno. Neki bi rekli da se radi o pozitivnoj nuli no malo toga je - što se ekonomije tiče - pozitivno u posljednje vrijeme, a pored toga, stručnjaci kažu da bi američko gospodarstvo trebalo stvoriti oko 150 tisuća novih radnih mjesta mjesečno samo kako bi se pratio rast stanovništva.

O smanjenju nezaposlenosti u cjelini za sada nema ni govora te stopa neuposlenosti u Americi trenutno iznosi 9,1 posto. Usporedbe radi, mjesec srpanj je američka ekonomija zaključila s 85 tisuća radnih mjesta više no i to je malo kad se pogledaju mjeseci s početka godine kad je plus iznosio 200 tisuća radnih mjesta. Odmah nakon objavljivanja podataka o stanju na tržištu rada glavni pokazatelji vrijednosti dionica na burzi pali su, a cijena zlata je porasla.

Problem za američku ekonomiju je i to da Amerikanci gube povjerenje u ekonomski oporavak. Nova anketa CNN-a utvrdila je da 80 posto anketiranih građana vjeruje da je američko gospodarstvo upalo u još jednu recesiju. Dvije trećine građana vjeruje da bi se predsjednik Obama više trebao usmjeriti na otvaranje novih radnih mjesta, a manje na smanjenje deficita.

XS
SM
MD
LG