Linkovi

Američki profili: Emily Pilloton, začetnica 'dizajnerske revolucije'


Emily Pilloton
Emily Pilloton

Otkad je služi sjećanje, Emily Pilloton željela je dizajnirati proizvode za poboljšanje kvalitete života. Ova je dvadeset-osmogodišnja poduzetnica na području dizajna otpočela deset tisuća kilometara dugo promidžbeno putovanje po Americi starom kamp kućicom koju je napunila predmetima namijenjenim upravo toj svrsi.

Emily Pilloton na svom se životnom putu našla vrlo rano, potaknuta ocem poduzetnikom i majkom koja je isticala važnost pomaganja drugima.

"Postala sam nekom savršenom mješavinom njih dvoje – željela sam biti poduzetnica, ali humanitarnog duha," kaže Emily Pilloton.

S diplomom iz arhitekture i dizajna proizvoda, Emily Pilloton počela je proizvoditi takozvani ‘zeleni’ – ekološki prihvatljiv namještaj - u Chicagu. No, shvativši ubrzo da od toga ne bi mogla živjeti, vratila se svom rodnom mjestu nedaleko od San Francisca. Počela je raditi kao dizajner trgovina za jedan lanac butika. Međutim nakon tri tjedna, kad se našla u užarenoj raspravi o dizajnu kvaka na vratima, shvatila je da su njene dizajnerske sposobnosti otišle u krivom smjeru. To saznanje joj je promijenilo život.

"To je bio trenutak kad sam sama sebi obećala da ću otada raditi samo na važnim dizajnerskim projektima - onima koji se tiču društvenih i humanitarnih problema."

Tako je Emily Pilloton postala glavnom urednicom web stranice Inhabitat.com, posvećene budućnosti dizajna i njegovoj uporabi na društveno odgovoran način. Putem tog web sajta mogla je jasno artikulirati svoje vrijednosti i principe. Tako je okupila mrežu istomišljenika koji su postali njene kolege. 2008. godine Pilloton je osnovala vlastitu organizaciju pod nazivom Product Design Initiatives for Humanity, Habitats, Health and Happiness – dizajnerski projekt za čovječanstvo, nastambe, zdravlje i sreću, poznatiji kao ‘Project H.’

Putem njega dizajneri, arhitekti i građevinari zajednički rade na dizajnu za poboljšanje kvalitete života. Danas njena organizacija broji stotine članova diljem svijeta, devet lokalnih podružnica i 20 završenih projekata. Jedan od ranih bila je knjiga izuma koje je Emily sakupila, naslovljena “Dizajnerska revolucija: sto proizvoda koji osnažuju ljude.” Među njima su sprave poput naočala sa štrcaljkama ispunjenim posebnom tekućinom koja se nalazi u svakoj leći.

"Prilagođavanjem količine tekućine u leći mijenjate njenu konkavnost, u skladu s propisanom dioptrijom. Tako doslovce u 15 sekundi možete uspostaviti vlastitu dioptriju."

Još jedan omiljeni izum Emily Pilloton je Hippo Roller, čiju je distribuciju njena organizacija raširila po Južnoj Africi. To je bačva za prijevoz vode koja skraćuje put do izvora vode udaljenog čak do deset kilometara. Ona teži oko 18 kilograma i omogućuje učinkovitije i sigurnije donošenje i do 83 litre vode do ciljanog sela.

"Umjesto da nosite karnister od 12 litara vode na glavi – što nije samo neučinkovito već i fizički naporno – ova bačva sadrži 83 litre i možete je gurati po zemlji. Teška je tek 18 kila pa je njom vrlo jednostavno rukovati."

Knjiga Emily Pilloton Dizajnerska revolucija objavljena je prošlog kolovoza. Umjesto da krene na uobičajenu promidžbenu turneju, ova je autorica odlučila učiniti nešto sasvim drugačije: staru i nekad popularnu kamp prikolicu marke Airstream napunila je sa svojih 40 izuma koje je opisala u knjizi i otisnula se na 75-odnevnu turneju po zemlji. Na svakoj postaji pokazuje svoje proizvode i ono što se njima može napraviti.

Činjenica da putuje u lako zapaženoj staromodnoj prikolici srebrne boje s velikom ružičastom crtom po sredini pomaže – osobito u srednjim i dizajnerskim školama – katalizirati sljedeću generaciju kreativnih inovatora na području dizajna, kaže ona. Pokušaji rješavanja problema na kreativan način nastavit će se i nakon njene promidžbene turneje. Naime, svoju će prikolicu Emily parkirati u jednom siromašnom naselju u Sjevernoj Karolini. Tamo će njeni volonteri sljedećih godina raditi s nastavnicima, umjetnicima, građevinarima i arhitektima na poboljšanju obrazovanja i na razvoju inovativnog dizajna.

XS
SM
MD
LG