Linkovi

Kulinarskim specijalitetima do kulturne promocije Washington DC-a


Ambasada Bahama je ponudila tradicionalno jelo od jastoga
Ambasada Bahama je ponudila tradicionalno jelo od jastoga

U godišnjem takmičenju šefova kuhinja ambasada svijeta se bira najbolji kuhar. A sve u svrhu promocije kulturne raznolikosti glavnog američkog grada.

Washington nije samo dom ambasadama, različitim organizacijama i američkoj vladi, već i umjetničkim i istorijskim društvima, te čitavnom spektru kulinarskih stilova i različitih ukusa. Uz brojne restorane, i razne ambasade u gradu su poznate po svojoj kuhinji, što se očituje i u godišnjem takmičenju šefova kuhinja ambasada svijeta. Ovo takmičenje je dio prikupljanja fondova za ne-profitnu koaliciju koja promovira umjetničku i kulturnu raznolikost Washington DC-a.

Svijet kulinarskog talenta nas sa tradicionalnim jelima vodi od Kine do Venezuele. 12 šefova kuhinja iz ambasada smještenih u Washingtonu su i ove godine nastojali impresionirati panel sudija, kao i više od 400 gostiju. Ali ovaj godišnji događaj nije samo takmičenje. To je i događaj prikupljanja novca za organizaciju Cultural Tourism DC, koaliciju više od 230 kulturnih organizacija. Izvršna direktorica organizacije Linda Harper, kaže da se pozivnice za učestovanje na ovom kulinarskom događaju šalju svim ambasadama.

Na neki način prihvatamo one koji se prvi jave, ali nastojimo u svemu tome imati i geografsku komponentu. Washington ima više ambasada nego bilo koji drugi grad na svijetu, i ovo je izvanredna šansa da se zaista istraže kulinarski talenti i kultura koja ovdje postoji, kaže gospođa Harper.

Kulinarskim specijalitetima do kulturne promocije Washington DC-a
Kulinarskim specijalitetima do kulturne promocije Washington DC-a

Na ovom takmičenju, šefovi kuhinja ambasada donose tradicionalne ukuse svojih zemalja. Yordan Dimitrov, šef kuhinje u bugarskoj ambasadi, je pripremio jelo sa bojama bugarske zastave, bijelom, zelenom i crvenom.

Saznali smo za ovaj događaj, svidjela nam se ideja i odlučili smo da sudjelujemo. Uvijek je dobro imati šansu uporediti svoje sposobnosti sa sposobnostima drugih kuhara ovdje u Washingtonu.

Djamel Amroune, šef kuhinje u iračkoj ambasadi, je pripremio 400 tanjira tradicionalnog jela od patlidžana, nazvanog Baba Ghanoush.

Ovo je veliki izazov, koji pokazuje različite kulture kuhanja.

Šef Lars Beese, iz kraljevske danske ambasade, je pobjednik ovogodišnjeg takmičenja, dok je Jose Luis Fernandez, iz ambasade Perua, dobio nagradu publike za tradicionalno jelo ceviche, koje je brzo nestalo.

Utjecaj i nasljeđe koje su ostavile druge kulture koje su imigrirale u Peru su peruansku kuhinju učinile osobitom.

Kulinarskim specijalitetima do kulturne promocije Washington DC-a
Kulinarskim specijalitetima do kulturne promocije Washington DC-a

Kinskyi Serhii, šef kuhinje u ukrajinskoj ambasadi, kaže da je ovo takmičenje izvanredna šansa da se nauče nove stvari o drugim kulturama.

Ovdje vidite dosta toga i imate priliku razmijeniti mišljenja sa drugim kuharima koji predstavljaju različite zemlje. To je prilika da naučite nešto novo i sačuvate to znanje za naredno takmičenje.

Tradicionalno bugarsko jelo od sira
Tradicionalno bugarsko jelo od sira

Mi spajamo šefove kuhinja. Oni se međusobno uopće ne poznaju. Tako se stvara i konkurencija među njima, a to je i prilika da im damo priliku da pokažu šta je to što svakodnevno rade, i koju hranu pripremaju, kaže Linda Harper.

Hrvatska je ove godine trebala biti sudionik takmičenja, ali je zbog povrede u posljednjem trenutku morala odustati.

Ovo je bilo treće godišnje takmičenje šefova kuhinja, koje je također uključivalo i aukciju. Prikupljeni novac ide za različite aktivnost, kao što je Passport DC, što je proslava međunarodne kulture u Washingtonu koja se održava svake godine u maju.

XS
SM
MD
LG