Linkovi

Napadnuta američka ambasada u Sarajevu


Napadnuta američka ambasada u Sarajevu
Napadnuta američka ambasada u Sarajevu

Prema posljednjim podacima, napadač koji je otvorio vatru iz automatskog oružja, je ranjen i uodveden u bolnicu

Danas je na američku ambasadu u Sarajevu vatru iz automatskog oružja otvorio izvjesni Mevlid Jašarević, poznat još iz vremena hapšenja islamskih militanata u Gornjoj Maoči.

Prilikom pucnjave ranjena su dva policajca BiH, a potom je hicem policije oboren Jašarević oboren na zemlju i potom odveden u bolnicu na Koševu.

Prema podacima vlasti BiH, najmanje još dva napadača su uhapšena.

Oglasila se i ambasada Sjedinjenih Država u Sarajevu, riječima da je osoblje zahvalno promptnom odgovoru BH policije koje je zaštitilo ambasadu .

Svi zaposlenici Ambasade su sigurni", navodi se u saopštenju, i dodaje :

Patrick Moon, ambasador SAD u BiH
Patrick Moon, ambasador SAD u BiH


"Ambasador Patrick Moon izražava zahvalnost za brz odgovor lokalnih policijskih snaga čije akcije su zaustavile napad na zgradu Ambasade. Naše misli i molitve u ovom trenutku su sa onima koji su svoje živote izložili opasnosti kako bi zaštitili Ambasadu".

Član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović je izjavio kako najoštrije osudjuje napad i dodao:„
Od nadležnih organa očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu. Izražavam podršku američkom ambasadoru Patricku Moonu i osoblju Ambasade SAD u BiH.

Amerika je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine. Američka vlada i narod bili su uz nas u najtežim trenucima u historiji i niko nema pravo ugrožavati prijateljske odnose naše dvije zemlje“, navodi se u saopćenju koje je, povodom terorističkog napada na Američku ambasadu, uputio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izjave ambasadora SAD Patricka Moona i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića možete čuti u tonskoj verziji koju objavljujemo uz ovu osnovnu informaciju.

XS
SM
MD
LG