Linkovi

EMA preporučuje Merckovu pilulu protiv COVID-19


Pilule kompanije Merck
Pilule kompanije Merck

Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je 19. novembra upotrebu eksperimentalne pilule američke kompanije Merck u roku od pet dana od pojave simptoma COVID-19 za liječenje odraslih kojima nije potrebna kiseonička podrška, a koji su u riziku od težeg oblika bolesti.

EMA je saopštila da pilulu treba uzimati dva puta dnevno tokom pet dana, ali je savjetovala da je ne koriste trudnice, niti žene koje planiraju trudnoću.

"EMA je objavila ovaj savjet da bi podržala nacionalne vlasti u mogućem donošenju odluke o privremenoj upotrebi ovog lijeka prije tržišnog odobrenja, imajući u vidu rastuće stope zaraze i smrtnih ishoda od COVID-19 širom EU", navodi se u saopštenju.

EMA je 8. novembra počela da preispituje podatke vezane za pilulu za liječenje COVID-19 kompanije Merck, kako bi što prije mogla da da mišljenje zdravstvenim vlastima država 27-članog bloka.

Velika Britanija je 4. novembra postala prva zemlja koja je dala zeleno svjetlo za upotrebu ovog lijeka.

Britanska agencija za lijekove i medicinska sredstva saopštila je da je odobrila tabletu za starije od 18 godina koji imaju blagi ili umjereni oblik korona virusa i bar jedan dodatni faktor rizika za dobijanje težeg oblika COVID-19, poput gojaznosti, starosti, dijabetesa ili srčanih bolesti.

Kompanija je u septembru izvijestila da je njen lijek smanjio stopu hospitalizacije i smrti za 50 odsto.

Lijek cilja enzim koji korona virus koristi da se reprodukuje, ubacujući greške u njegov genetski kod koje usporavaju sposobnost širenja i preuzimanja ljudskih ćelija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG