Linkovi

'Elvis' i 'Top Gun' izjednačeni po vikend zaradi sa po 30,5 miliona dolara


FILE - From left, Yola, Austin Butler, Olivia Dejonge, director Baz Luhrmann, Tom Hanks and Luke Bracey pose for photographers upon arrival for the premiere of the film 'Elvis' in London, Britain, May 31, 2022.
FILE - From left, Yola, Austin Butler, Olivia Dejonge, director Baz Luhrmann, Tom Hanks and Luke Bracey pose for photographers upon arrival for the premiere of the film 'Elvis' in London, Britain, May 31, 2022.

Biografski film o Elvisu Presleyju Baza Luhrmanna "Elvis" potresao je kina s procijenjenih 30,5 miliona dolara u prodaji ulaznica za vikend, ali - što je rijetkost na kino blagajnama - "Elvis" je izjednačio "Top Gun: Maverick", koji je također prijavio 30,5 miliona dolara, za br. 1 u kinima.

Konačne brojke u ponedjeljak, nakon što se nedjeljni prihodi izvedu u tablicu, utvrdit će koji je film u konačnici osvojio vikend. S visokim stepenom tačnosti, studiji mogu predvidjeti nedeljnu prodaju na temelju petka i subote, iako se brojke često pomaknu za nekoliko stotina hiljada dolara.

Ali za sada, malo vjerojatni par "Elvis" i "Maverick" su zaključani u plesu (ako preferirate "Elvis") ili mrtvoj vrućini (ako više volite "Maverick"). To što je uopće bilo ovako blizu, bilo je zbog boljeg od očekivanog otvaranja za "Elvis" i nevjerojatno jake kontinuirane prodaje za "Top Gun: Maverick". Nastavak "Top Gun" dosegao je milijardu dolara u svjetskim kino blagajnama u svojoj petoj sedmici objavljivanja.

"Elvis", u kojem glumi novopridošli Austina Butlera kao Presley, došao je na vikend s očekivanjima bližim 25 miliona dolara. Među nedavnim glazbenim biografskim filmovima, debi vrijedan 30,5 milijuna dolara stavlja Kralja ispred Eltona Johna ("Rocketman" je lansiran s 25,7 miliona dolara 2019.), iako nije u istoj klasi kao Freddie Mercury ("Bohemian Rhapsody" je otvoren s 51,1 milion dolara 2018. ).

"Manje me brine ko je broj jedan, a ko drugi, a više sam zadovoljan što smo dosegli ovoliku brojku s obzirom na to da se ova publika najsporije vraća u kina", rekao je Jeff Goldstein, šef distribucije za Warner Bros.

Oko 60% publike za "Elvis" bilo je starije od 35 godina. Starija publika bila je među onima koji su se najviše ustručavali da se vrate u kina u pandemiji, ali to se mijenja - dijelom, primijetio je Goldstein, zbog "Top Guna", koji vratio obožavatelje originala iz 1986.

"Elvis", čija je izrada koštala oko 85 miliona dolara, potaknuta je snažnim kritikama (78% svježe na Rotten Tomatoesu), dobrom predajom (A-CinemaScore) i sjajnom premijerom filmskog festivala u Cannesu. Dodao je 20 miliona dolara u inozemstvu tokom vikenda.

"Elvis" se svrstava kao Luhrmannovo drugo najbolje otvaranje nakon "The Great Gatsby" iz 2013. (50,1 milion dolara). Luhrmann je bio na pragu početka proizvodnje u Australiji kada je, u neizbrisivom ranom trenutku pandemije, zvijezda Tom Hanks bio pozitivan na COVID-19.

"'Elvis' je bio riskantan prijedlog: muzika je zastarjela, lik nije izravno poznat, a glavni glumac je nedokazan na velikom platnu", napisao je David A. Gross iz Franchise Entertainment Research u newsletteru. "Ali kritičari i publika reagiraju. Ovo je emisija Baza Luhrmanna, spektakularna glazba, ples i seksipil - to je hit."

FILE - Members of the cast pose upon arrival for the U.K. premiere of the film "Top Gun: Maverick" in London, Britain, May 19, 2022.
FILE - Members of the cast pose upon arrival for the U.K. premiere of the film "Top Gun: Maverick" in London, Britain, May 19, 2022.

U međuvremenu, "Top Gun: Maverick" nastavlja rasti. Film Paramount Pictures postao je prvo izdanje iz 2022. koje je doseglo prodaju ulaznica u svijetu od milijardu dolara, i prvo s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi kojem je to uspjelo.

U svom petom vikendu izlaska, "Maverick" je pao za samo 32% na domaćem tržištu kako bi do sada dosegnuo 521,7 miliona dolara u američkim i kanadskim kinima. Nastavlja se pomicati prema gore u knjigama rekorda, zauzimajući 15. mjesto svih vremena u zemlji, ne uzimajući u obzir inflaciju. Na međunarodnoj razini, nastavak "Top Gun" dodao je još 44,5 miliona dolara.

Obračun "Elvis"/"Top Gun" — zajedno s novim Blumhouseovim horor izdanjem "The Black Phone" i velikim zaostalima u "Jurassic World: Dominion" i Pixarovom "Lightyear" - stvoren je za jednog od najkonkurentnijih i najzaposlenijih, vikenda u kinima u eri pandemije.

Većina studija otišla je slaveći, iako je Disneyjev "Lightyear" u drugom vikendu pao za strmih 65%. Nakon blagog otvaranja prošlog tjedna, spinoff "Priče o igračkama" zaradio je 17,7 miliona dolara u zemlji, aterirajući na peto mjesto. "Lightyear", koji je do danas zaradio 152 miliona dolara diljem svijeta, uskoro će se suočiti s većom konkurencijom za obitelji s izdanjem filma "Minions: The Rise of Gru" u petak.

Protuprogramiranje je proizašlo iz "The Black Phone" Universal Picturesa, nadnaravnog trilera u režiji Scotta Derricksona s Ethanom Hawkeom u ulozi odbjeglog ubojice. Produkcija Blumhousea dobila je snažne kritike (84% svježe na Rotten Tomatoesu) do lansiranja boljeg od očekivanog od 23,4 miliona dolara.

Nakon dva tjedna na prvom mjestu, Universalov "Jurassic World: Dominion" osvojio je 26,4 miliona dolara, skliznuvši na treće mjesto. Sada je premašio 300 miliona dolara na domaćem tržištu i 746,7 miliona dolara na globalnoj razini.

Film puno manjeg formata, "Marcel the Shell With Shoes On", debitirao je s dobrom prodajom u ograničenom izdanju. Toplo prihvaćeni stop-motion animirani film, u kojem Jenny Slate daje glas jednom inču visokom mekušcu s mrkim okom, otvorio je 169.606 dolara na šest prikazivanja, što je prosjek po prikazivanju od 28.267 dolara.

Procijenjena prodaja ulaznica od petka do nedjelje u američkim i kanadskim kinima, prema Comscoreu. Konačne domaće brojke bit će objavljene u ponedjeljak.

1. "Elvis", 30,5 milijuna dolara.
1. "Top Gun: Maverick", 30,5 miliona dolara.
3. "Jurassic World: Dominion", 26,4 miliona dolara.
4. "Crni telefon", 23,4 miliona dolara.
5. "Lightyear", 17,7 miliona dolara.
6. "Doktor Strange u multiverzumu ludila", 1,7 miliona dolara.
7. "Jugjugg Jeeyo", 725.000 dolara.
8. "Sve svugdje odjednom", 533 000 dolara.
9. "The Bob's Burgers Movie", 513.000 dolara.
10. "The Bad Guys", 440.000 dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG