Linkovi

Američki kongresnik musliman Keith Ellison poziva na toleranciju


Keith Ellison polaže prisegu pred Nancy Pelosi, dok njegova supruga drži primjerak kurana Thomasa Jeffersona
Keith Ellison polaže prisegu pred Nancy Pelosi, dok njegova supruga drži primjerak kurana Thomasa Jeffersona

Kongresnik Keith Ellison poziva mlade muslimane širom svijeta da odbace nasilje i da ne nasjedaju provokacijama huškača na mržnju, bilo koje vjere

Godine 2006. Keith Ellison postao je prvi američki musliman izabran u Zastupnički dom američkog Kongresa. Svoj položaj iskoristio je I za promicanje tolerancije među različitim vjerama. U intervjuu za Glas Amerike, Ellison je rekao da ga brine rast anti-islamizma. Ali, naglasio je i to da su Sjedinjene Države i dalje otvorene za useljenike iz muslimanskih zemalja.

Izbor Keitha Ellisona u Zastupnički dom Kongresa, 2006. godine, privukao je međunarodnu pozornost. Ellison je zaprisegnuo nad Kuranom čiji je vlasnik svojedbobno bio predsjednik Thomas Jefferson, autor Deklaracije o neovisnosti. Keith Ellison, demokrat iz Minnesote, jedan je od dvojice muslimana koji su trenutno u Kongresu. On kaže da njegov izbor dokazuje da je Amerika otvorena prema ljudima svih vjera. Međutim, posljednjih tjedana Ellisona brine kontroverza u vezi s planovima da se nedaleko Nulte točke u New Yorku izgradi islamski centar. Riječ je o lokaciji u blizini mjesta terorističkih napada od 11. rujna 2001. Kritičari ovog projekta kažu da bi džamije predstavljala uvredu za obitelji žrtava al-Qaide.

Kongresnik Keith Ellison govorio je nedavno na skupu podrške tom islamskom centru. On je pohvalio nedavnu izjavu predsjednika Obame da ‘muslimani imaju pravo prakticirati svoju vjeru te graditi na privatnom zemljištu’, što uključuje i taj dio Manhattana. "Predsjednik Obama dao je odličnu izjavu rekavši da – ako postoje druge vjerske institucije oko Nulte točke, drugi biznisi, i razne ostale aktivnosti - ne možete reći da je svatko dobrodošao, ali ne i muslimani. To nije u skladu s američkim načelima".

Kongresnik Ellison rekao je Glasu Amerike da su teroristi odgovorni za ‘niz svakodnevnih problema milijuna američkih muslimana, koji su inače građana kao i svi drugi’. Kao primjer takve terorističke djelatnosti izdvojio je Anwara al-Awlakija, muslimanskog klerika za kojeg se sumnja da je imao ključnu ulogu u nekoliko organiziranih napada na Ameriku, uključujući i neuspjeli plan da se raznese jedan avion nai Božić prošle godine. "Anwar al-Awlaki - koji je rođen u Sjedinjenim Državama, a živi u Jemenu - putem interneta poziva američke muslimane da napadaju vlastitu zemlju. Ja sam zgrožen onim što on čini i govori. Živio je ovdje, zaštićen našim Ustavom, bio je slobodan prakticirati svoju vjeru, bio je slobodan govoriti i raditi što mu je volja. Jedino mu je bilo zabranjeno da krši zakon".

Kongresnik Keith Ellison pozvao je mlade muslimane širom svijeta da odbace nasilje i da ne nasjedaju provokacijama huškača na mržnju, bilo koje vjere. Upitan o nedavnoj prijetnji ritualnog spaljivanja Kurana, u jednoj crkvi na Floridi, Keith Ellison kaže da je za njega glavni prioritet – jačati razumijevanje među vjerama. "Kad govorim o međuvjerskom dijalogu ja savjetujem građanima da organiziraju susret s ljudima drugih vjeroispovijesti. Da razgovaraju s njima, da predlože u svojoj crkvi upoznavanje sa susjedima muslimanima. Također, savjetujem muslimanima da upoznaju svoje susjede Židove".

U studenom se bira pun saziv Zastupničkog doma. Keith Ellison kaže da su njegove šanse za treći mandat prilično dobre i poručuje da će nastaviti promicati toleranciju među ljudima različitih vjera.

XS
SM
MD
LG