Linkovi

Izručenje iz Švicarske u BiH: Elfeta Veseli osumnjičena za ubistvo dječaka u ratu


Sprovođenje Elfete Veseli u Tužilaštvo BiH
Sprovođenje Elfete Veseli u Tužilaštvo BiH

Elfeta Veseli, osumnjičena za zločine u Zvorniku, izručena je danas iz Švicarske u Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Ona je osumnjičena za ubistvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića u selu Kamenica kod Zvornika 1992. godine.

„Nakon izručenja, osumnjičena će biti dovedena postupajućem tužitelju i bit će održano ročište za određivanje mjere pritvora”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Za četiri žene 17 i po godina zatvora

Do sada je Sud BiH četiri žene proglasio krivima ubistva, prisiljavanje na seksualne odnose i druge vrste zlostavljanja u ratu i izrečeno im je ukupno 17 i po godina zatvora.

Trenutno je pred Sudom BiH u toku postupak protiv Azre Bašić za mučenju civila srpske nacionalnosti u Derventi, kao i ubistvo jednog civila.

Krajem januara Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Višnje Aćimović zbog učešća u ubistvima 37 osoba na području Vlasenice 1992. godine.

Aćimović živi u Srbiji, a branilac Krsto Bobot je rekao radiju Slobodna Evropa da ona neće pristati na suđenje u BiH. Srbija, čije državljanstvo ima Aćimović, ne izručuje pravosuđu BiH svoje državljane za krivična djela ratnog zločina, i obratno. Postoji mogućnost suđenja u Srbiji na način da Tužilaštvo BiH ustupi dokaze kolegama u toj zemlji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG