Linkovi

Kakvi su izgledi da Senat potvrdi Elenu Kagan kao novu sutkinju Vrhovnog suda?


Ukoliko je potvrdi Senat, Elena Kagan postat će treća žena na ovom sudu, i, s 50 godina, najmlađa sutkinja od ukupno devet sudaca. Pravni analitičari općenito smatraju gospođu Kagan umjerenom kandidatkinjom, a politički stručnjaci kažu da bi joj to trebalo pomoći u procesu potvrđivanja u Senatu, gdje demokrati imaju 59 od ukupno 100 glasova.

Predsjednik Obama imenovao je svog drugog kandidata za američki Vrhovni sud - Elenu Kagan. Ona bi trebala zamijeniti suca Johna Paula Stevensa koji uskoro odlazi u mirovinu. Prije stupanja na sudačku dužnost, nominaciju gospođe Kagan morat će potvrditi Senat. Većina političkih i pravnih analitičara smatraju da će se to i dogoditi.

Ako je potvrdi Senat, gospođa Elena Kagan zauzet će mjesto suca na odlasku u mirovinu, Johna Paula Stevensa, čelnika liberalno naklonjene manjine, koja se često nalazi na gubitničkoj strani sudskih odluka ‘pet prema četiri.’ Predsjednik Obama gospođu Kagan je opisao kao osobu koja je utrla put ženama, i onu koja će se zalagati za sporazumne odluke Vrhovnog suda u stilu čovjeka kojeg će zamijeniti, suca Stevensa.

"Odabrao sam osobu za koju vjerujem da će utjeloviti istu odličnost, neovisnost, integritet i strast za zakon," rekao je predsjednik Obama.

Elena Kagan posjeduje obilno iskustvo na području prava i vlade, ali različito od ostalih sudaca američkog Vrhovnog suda jer nema iskustva kao sutkinja. Trenutno obnaša dužnost Državne odvjetnice Ministra pravosuđa, putem koje zastupa pravne slučajeve američke vlade pri Vrhovnom sudu. Pri predstavljanju u Bijeloj kući, gospođa Kagan je rekla:

"Osjećam se počašćenom predstavljati Vrhovni sud Sjedinjenih Država, ulaziti u najviši sud u zemlji kad se u njemu odlučuje o najvažnijim slučajevima, slučajevima koji utječu na živote tolikih ljudi."

Ukoliko je potvrdi Senat, Elena Kagan postat će treća žena na ovom sudu, i, s 50 godina, najmlađa sutkinja od njih ukupno devet. To znači da bi u toj funkciji mogla služiti još dugo vremena, jer se suci Vrhovnog suda biraju na doživotni mandat. Pravni analitičari općenito smatraju gospođu Kagan umjerenom kandidatkinjom, a politički stručnjaci kažu da bi joj to trebalo pomoći u procesu potvrđivanja u Senatu, gdje demokrati imaju 59 od ukupno 100 glasova. Saslušanja će provoditi senatski Odbor za pravosuđe, kojim predsjeda demokrat Patrick Leahy iz Vermonta. On kaže:

"Odluke koje donosi naš najviši sud utječu na 300 milijuna Amerikanaca. Nas stotinu Amerikanaca u Senatu imamo odgovornost prema tih 300 milijuna da donosimo mudre odluke. Naš Ustav zaslužuje učtivu i promišljenu raspravu o ovoj nominaciji, nakon koje će se Senat izglasati za ili protiv."

Republikanci obećavaju da će na saslušanju s Elenom Kagan biti nemilosrdni i temeljiti te da će je ispitivati o pomanjkanju njenog pravosudnog iskustva, kao i o položaju dekanice Pravnog fakulteta Sveučilišta Harvard. Gospođa Kagan bila je protiv vojnog novačenja na harvardskom kampusu zbog politike američke vojske koja je zabranjivala služenje homoseksualaca koji ne kriju svoju spolnu orijentaciju u oružanim snagama.

Konzervativne pravne organizacije traže od republikanaca da tijekom procesa potvrđivanja postavljaju teška pitanja. Jordan Sekulow radi pri Američkom Centru za zakon i pravdu:

"Predsjednik Obama ima veliku većinu u američkom Senatu, 59 demokrata. Izbori imaju svoje posljedice, čak i po nas koji smo konzervativne organizacije. Mi pozivamo Senat da sazna više o pravosudnoj filozofiji Elene Kagan jer mislimo da tu ne postoji mnogo."

Republikanci priznaju da Kagan posjeduje zadivljujući intelekt i da se, unatoč nedostatku sudskog iskustva, čini da nema puno izgleda za neodobravanje njene nominacije. Gospodin Obama i njegovi demokratski saveznici u Senatu nadaju se da će Elena Kagan biti potvrđena kao sljedeća sutkinja u sljedećih nekoliko mjeseci kako bi mogla preuzeti taj položaj prije početka sljedećeg zasjedanja Vrhovnog suda u listopadu.

XS
SM
MD
LG