Linkovi

Mobilni telefoni ipak opasni


Mobilni telefoni ipak opasni
Mobilni telefoni ipak opasni

U maju ove godine, značajno promijenivši svoj raniji stav, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da su elektromagnetska polja koja stvaraju mobilni telefoni vjerovatno karcinogena.

Mobiteli su doprli do najudaljenijeg kutka Zemlje. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da najmanje 6 milijardi ljudi širom svijeta koristti mobilne telefone, a oni koji ih koriste najviše i najčešće mogli bi biti i u većoj opasnosti od zloćudnih tumora mozga. Mnogi naučnici su pozdravili saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije, ali neki kažu da ono nije otišlo dovoljno daleko jer nije bio spomenut utjecaj tornjeva za mobilnu telefoniju i drugih bežičnih uredjaja na ljudsko zdravlje. Camilla Reed je osnivač i direktorica udruženja ElectromagneticHealth.org, koje kritizira industriju mobilne telefonije:

- Elektromagnetsko polje je talas s frekvencijom koja može biti duga ili kratka. To je energija, to su paketi energije koji su prirodni fenomen na Zemlji, ali ih je ljudski rod isto tako modulirao kako bi stvorio telekomunikacijone spektre, umjetne frekvencije koje se ne nalaze u prirodi i na koje naša tijela nisu prilagođena.

Reed kaže da se istraživanja o biološkim posljedicama elektromagnetskih polja vode još od pedesetih godina prošlog stoljeća. Među tim posljedicama nisu samo tumori, nego i drugi nezdravi efekti na žive ćelije i njihov genetski materijal, njihovu DNK. Camillu Reed posebno brine sve veće zagadjenje elektromagnetskim poljima u blizini škola, poput mobitelskih antena veoma blizu jednog srednjoškolskog igrališta u predgradju Washingtona.

Naučnici nisu složni oko zdravstvenih posljedica utjecaja elektromagnetskih polja. Ali, svi se slažu da, kad se radi o djeci, najranjivijoj ljudskoj populaciji, stvari treba uzimati s velikim oprezom. Neki eksperti vjeruju da bi posljedice mogle biti dalekosežne i vrlo široke.

Dr Ashok Agarwal na čelu je Centra za reproduktivnu medicinu u Klinici Cleveland. On je sproveo nekoliko studija o posljedicama korištenja mobitela na plodnost muškaraca:

- Pokazali smo da muškarci koji koriste mobitele više od 4 sata dnevno imaju značajno smanjenje kvaliteta sperme u većini parametara, poput broja spermija, te njihove pokretljivosti i morfologije.

Dr. Agarwal kaže da su drugi naučnici otišli dalje u otkrivanju oštećenja na DNK i drugih promjena koje se pripisuju elektromagnetskim poljima. Neurolog Nora Volkov, iz Nacionalnog instituta za zdravstvo, koristi dijagnostičku metodu magnetske rezonancije, MRI, za proučavanje reakcija ljudskog mozga na elektromagnetska polja:

- Ono što naša studija pokazuje je da je ljudski mozak osjetljiv na efekte elektromagnetskog zračenja iz mobitela, kad su prislonjeni uz glavu. Kad se radi o djeci i adolescentima, ja bih preporučila da ih roditelji ne potječu da koriste mobitel prislanjajući ga na uho nego da ga koriste s uključenim zvučnikom ili sa slušalicama. I sigurno, nikako ne bismo preporučili da spavaju s mobitelom ispod jastuka.

Dokazi o kancerogenom potencijalu zračenja iz mobitela nisu još potpuno provjereni, ali je sigurno da će stav Svjetske zdravstvene organizacije dati maha intenzivnim istraživanjima o elektromagnetskim poljima i njihovom djelovanju na ljudsko zdravlje.

XS
SM
MD
LG