Linkovi

Avion na struju


Avion Sonex pokreće motor na baterije
Avion Sonex pokreće motor na baterije

Nastojanja na stvaranju baterije koja će pokretati automobile bez korištenja naftnih derivata prate i napori na izgradnji aviona na električni pogon. Jedan takav avion nedavno je prikazalo Udruženje eksperimentalnih aviona na aero mitingu, Air Venture u Wisconsinu u Sjedinjenim Državama. I mada su putnički avioni na električni pogon još uvijek daleka budućnost, sportski avioni koje će pokretati baterije, kao i manji helikopteri mogli bi biti na tržištu u narednih nekoliko godina.

John Monnett je dizajnirao Sonex avion, i uvijek sa uzbudjenjem pokazuje sposobnosti svog novog, eksperimentalnog WAIEX aviona.

On izgleda kao mali avion, ali ne zvuči kao mali avion. Jer ovu verziju WAIEX-a ne pokreće motor sa unutarnjim sagorijevanjem, nego baterije.

Električni avion Sonex na aero mitingu "Air Venture" u mjestu Oshkosh u Wisconsinu
Električni avion Sonex na aero mitingu "Air Venture" u mjestu Oshkosh u Wisconsinu

Njegov dizajner kaže:

"Željeli smo potaknuti razmišljanja o električnim avionima, i ovo je kuliminacija toga. Avion je spreman za let, i u cijelosti se kreće na električni pogon. Dakle, ima svoju bateriju i električni motor."

Baterijom pokretani WAIEX je proizvod Sonex inicijative. Kompanija je program započela 2006. kako bi promovirala alternativnu energiju za avione.

"Mi smo danas, ja vjerujem, suočeni sa prelomnim dogadjajem." Kaže, Craig Willan, inžinjer avijacije. On pažljivo prati razvoj aviona na električni pogon:

"Kakvu mobilnost nam daje struja? Ne samo na zemlji, nego i u zraku? Nema granica njenog korištenja. To je čist, obnovljiv i jako efikasan pogon", kaže Willan.

Helikopter Sikorsky kojeg pokreću baterije
Helikopter Sikorsky kojeg pokreću baterije

Inžinjer helikoptera Sikorsky, Jonathan Hartman se slaže:

"Električni pogon ima mnoge prednosti nad motorima sa unutarnjim sagorjevanjem. Tiši je, pravi manje vibracije, manje je kompleksan što smanjuje troškove, i lakše ga je upravljati."

Hartman je u timu tvornice helikoptera Sikorsky, koji radi na Projektu Krijesnica. To je helikopter sa jednim rotorom kojeg pokreću baterije kompanije US Hybrid.

"Energiju helikopteru daju dva paketa baterija smještenih na obje strane helikoptera. To su jonske litijum baterije slične onima u laptop kompjuterima, specijalno prilagodjene za ovu namjenu", objašnjava Hartman.

On kaže da je rast cijena nafte potaknuo kompaniju Sikorsky da traži alternativnu energiju:

"Helikopteri su jako bitni kako za vojsku tako i u komercijalnoj upotrebi, i ta uloga može biti ugrožena nestašicama goriva ili rastućim cijenama goriva."

Medjutim, baterije, koje daju električnu energiju su najveći problem. Sadašnje baterije su veoma teške, i za mašine koje trebaju biti lagane najveći izum će biti baterija koja je lakša i manja.

Hartman misli da je Sikorsky našao riješenje. Mada je Projekat Krijesnica još u povoju, on očekuje da će uskoro početi testiranje sa ljudskom posadom:

"Ovaj helikopter može letjeti, i hoće. Mi se tome unaprijed radujemo, nakon što se okončaju testovi na zemlji, što očekujemo krajem ove godine."

Projekti Sonex i Sikorsky su dva primjera u oblasti rastućih inovacija letjelica na električni pogon, od kojih je većina tek u razvoju.

XS
SM
MD
LG