Linkovi

Trump-Clinton: Različiti stavovi po pitanju borbe protiv terorizma


Dok je pitanje terorizma jako važno za mnoge američke glasače, predsjednički kandidati Donald Trump i Hillary Clinton su ponudili različita gledišta o zaštiti zemlje od terorističkih prijetnji. Dok obadvoje tvrde da je njihov cilj poraziti Islamsku državu i zaustaviti radikalizaciju kod kuće, oni se ne slažu oko pristupa ka ostvarenju tog plana.

Ako upitate Clintonovu ili Trumpa o njihovim prioritetima u borbi protiv terorizma, vjerovatno ćete dobiti sličan odgovor.

Poraziću ISIS. Zbog toga moramo pojačati svoje napore i biti mnogo pametniji ovdje kod kuće, rekla je Clintonova.

I Trumpov cilj je poraziti ISIS, ali on tu terorističku grupu vidi kao dio većeg problema.

Zaustavićemo radikalni islamski terorizam u zemlji, a ona to čak neće ni da nazove tim imenom, rekao je Trump.

Ali Clintonova ima ime za to: radikalni jihadizam. Njen plan je uništiti uporišta Islamske države, koordinirati napore sa saveznicima kako bi se porazile terorističke mreže, blisko surađivati sa muslimansko američkim zajednicama, i omogućiti agencijama za provođenje zakona da onemoguće terorističke zavjere. Trump sa svoje strane više ne govori o svojoj predloženoj zabrani ulaska muslimana. On se umjesto toga zalaže za ekstremno provjeravanje i oštrije kontrole granica kako bi se onemogućio ulazak terorista u zemlju. Iako nije dao konkretne detalje, Trump kaže da želi tješnje surađivati sa Rusijom i umjerenim arapskim zemljama, umjesto da nastoji zbaciti Assadov režim. Putem Skype-a smo govorili sa Trumpovim pristalicom, umirovljenim generalom Sidneyom Shachnowim.

Donald Trump se neće suzdržavati kada je u pitanju ISIS. On će ih napasti gdje god da su. I mislim da će biti fleksibilniji po pitanju pravila angažiranja u poređenju sa trenutnom administracijom.

Umirovljeni diplomata James Jeffrey preferira pristup Clintonove.

Nadam se da će sa predstojećim napadom na Mosul, predsjednik Obama dati smrtonosni udarac ISIS-u prije nego ona preuzme položaj. Ali ne sumnjam da će ona oštro krenuti na posljednje uporište ISIS-a u Raqqi, kaže Jeffrey.

Irački zvaničnici kažu da se trenutna operacija istjerivanja ISIS-a iz Mosula kreće brže od planiranog. Bez obzira na ishod, većina analitičara kaže da će to imati znatan utjecaj na američku strategiju i sljedećeg glavnokomandujućeg američkih snaga.

XS
SM
MD
LG