Linkovi

Koliko utjecaja na glasače imaju bivši političari?


Koliko utjecaja na glasače imaju bivši političari?
Koliko utjecaja na glasače imaju bivši političari?

Prva dama Michelle Obama, bivši republikanski potpredsjednički kandidat Sarah Palin i bivši predsjednik Bill Clinton su osobe koje su njihove stranke zamolile da vode kampanju za kandidate koji se bore za mjesto u novembarskim izborima sredinom predsjedničkog mandata.

Prva dama Michelle Obama, bivši republikanski potpredsjednički kandidat Sarah Palin i bivši predsjednik Bill Clinton su osobe koje su njihove stranke zamolile da vode kampanju za kandidate koji se bore za mjesto u novembarskim izborima sredinom predsjedničkog mandata. Zašto se baš oni sviđaju američkim glasačima, dok se stvarni lideri stranaka, kao što je i sam predsjednik Barack Obama, bore za popularnost?

Sa popularnošću za punih 20 procentualnih poena više od svog supruga, prva dama Michelle Obama se punom snagom pridružila kampanji kako bi pozvala glasače da izađu na izbore za koje demokrati smatraju da će biti veoma tijesni.

Michelle Obama u javnosti ima pozitivan imidž zbog svojih programa promoviranja tjelesnih vježbi i zdravlja kroz zdravu ishranu i uzgajanje povrća u vlastitom vrtu. Za razliku od svog supruga, ona nije umiješana u kontroverzu vezanu za zdravstvenu reformu i financijsku krizu.

Moja djeca su centar mog svijeta. I njihove nade za budućnost su u srcu svake stvari koju radim, kaže Michelle Obama.

Reporter lista Politico Andy Barr kaže da je to jednostavna, ali veoma politička poruka.

Ona je apsolutno politična, kao i sve što ona kaže, i sve što dolazi iz Bijele kuće. U ovim izborima, u pitanju su umjerene žene glasači. One su uveliko glasale za Baracka Obamu i to se pokazalo kao prednost, ali istraživanja pokazuju da one sada naginju prema republikancima, kaže gospodin Barr.

Bivši potpredsjednički kandidat Sarah Palin je okupila žene sa svojom takozvanom Mama Grizli kampanjom, braneći Amerikance od prekomjerno velikog obima vlade. Politički reporter Mike OBrien takvu kampanju opisuje na sljedeći način.

Ona poistovjećuje majke sa žestinom grizli medvjeda koji je spreman da napadne i odbrani, kaže gospodin OBrien.

Gospođa Palin je republikanki Christine ODonnell koja je pobjedila na preliminarnim izborima također dala nadimak “Mama Grizli”.

Ali neki su se distancirali od gospodje Palin u pripremama za opće izbore. Kada je ona prošle sedmice u Kaliforniji okupila glasače, republikanska kandidatkinja za Senat Carly Fiorina i republikanska kandidatkinja za guvernera Meg Whitman su ostali po strani, okrivljujući je za prijašnju opredjeljenost.

Jedna glasačica je to ovako opisala:

Carly Fiorina je jedna od „grizli mama“. Želim reći da one imaju ekstremna gledanja na prava žena u vezi trudnoće, koja su previše ekstremna za Kaliforniju.

Drugo prepoznatljivo lice u ovogodišnjoj kampanji je bivši demokratski predsjednik Bill Clinton.

Mi jedino tražimo još dvije godine. Njima ste dali osam godina da iskopaju rupu, dajte nama dvije da iz nje izadjemo, rekao je Bill Clinton.

Republikancu su pozivom na opoziv pokušali ukloniti Clintona iz ureda, koji je kasnije postao uglavnom poznat po organiziranju humanitarne pomoći kroz Clintonovu Globalnu Inicijativu, i uživa dosta veliku popularnost.

Demokrati zaista vole da ga vide. On ih asocira na pozitivne stvari. On, zaista, nije ničim ugrozio svoj ugled, kaže gospodin OBrien.

Ali, bivši republikanski predsjednik George Bush je ove godine uglavnom izvan izborne kampanje.

On je jedan od najomraženijih političara do danas i siguran sam da će se to promjeniti u odredjenom trenutku, kao što je bilo kod većine predsjednika, ali za sada ostaje izrazito nepopularan.

Analitičari kažu da je teško predvidjeti kakav će uticaj bivši političari imati na glasače. Ali oni skreću pažnju na izbore, koja je itekako potrebna. Bira se svih 435 zastupnika u Kongresu, kao i 37 od ukupno 100 senatora. Ukoliko Republikanci preuzmu većinu u Kongresu, predsjedniku Obami će biti teže da provede započete domaće reforme.

XS
SM
MD
LG