Linkovi

SAD: Milijarda dolara za pobjedu na predsjedničkim izborima 2012.


SAD: Milijarda dolara za pobjedu na predsjedničkim izborima 2012.

Za izbornu kampanju i pobjedu 2008. godine gospodin Obama je prikupio oko 750 miliona dolara i bio najbolji pojedinačni prikupljač donacija. Ako iko bude u stanju prikupiti milijardu dolara... to će biti Barack Obama - kaže jedan od analitičara.

Predsjednik Barack Obama je početkom ove sedmice zvanično objavio da će biti kandidat za predsjedničku funkciju i na narednim izborima. I za sada je jedini za koga se zna da će se upustiti u vrlo skupu izbornu kampanju. Prema procjenama analitičara predsjednički kandidat, ako ozbiljno računa na izbornu pobjedu, moraće prikupiti milijardu dolara donacija.

Aktualni predsjednik krenuo je tim putem. Video-porukom na web stranici gospodina Obame, njegovi mladi simpatizeri pozivaju Amerikance da podrže Obamin reizbor. Na drugoj web-stranici takođe traži podršku... ali finansijsku, u donacijama.

Organizatori njegove izborne kampanje planiraju prikupiti najmanje milijardu dolara. Ako se to desi, i uz donacije drugim predsjedničkim kandidatima koje nikako neće biti male, izbori iduće godine biće najskuplji.

Za glasače osnovni problem je shvrha tog ogromnog novca.

„Sve se svodi na to ko će prikupiti više novca. I taj će pobijediti....“

„Izgleda apsurdno, ali to je tako danas...“ - kažu dvojica mladih Amerikanaca.

Vrhovni sud SAD: Kompanije i sidikalne unije bez limita u donacijama za izborne kampanje
Vrhovni sud SAD: Kompanije i sidikalne unije bez limita u donacijama za izborne kampanje

Djelomično biće tako i zbog prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Država kojom je kompanijama i sindikalnim unijama ukinut limit na donacije izbornim kampanjama. To znači da mogu donirati koliko hoće i žele.

„Što više novca mora biti prikupljeno, utoliko će korporacije i lobisti imati više moći, utoliko će biti manje demokratije u ovoj zemlji“ - kaže jedna Amerikanka, takođe učesnica mini-ankete Glasa Amerike.

Doug Kendall, osnivač grupe Centar za ustavnu odgovornost, smatra da je odlukom Vrhovnog suda velikim kompanija data prilika za ogroman uticaj:

Doug Kendall
Doug Kendall

„Te kompanije ne mogu biti izabrane na predsjedničku funkciju, ne mogu ni glasati.... Ali, odlukom Vrhovnog suda, za koju mislim da je izrazito pogrešna, mogu donirati neograničene sume i uticati na krajnji rezultat izbora.“

I gospodin Obama je u prošlogodišnjem govoru o stanju nacije kritikovao tu odluku:

„Vrhovni sud je preinačio stoljetni zakon i otvorio vrata poplavi specijalnih interesa, uključujući i strane kompanije, otvorio vrata trošenju bez granica u izbornom procesu. Mislim da naši izbori ne bi trebalo da ovise od finansijski najmoćnijih.“

Ipak, odluka Vrhovnog suda omogućava i predsjedniku Obami da prikupi planiranih milijardu dolara.

Činjenica je da televizijski oglasi koštaju jako mnogo. Ni sve ostalo nije jeftino. I onaj ko bude imao novac u ogromnoj je prednosti ističe i Dave Levinthal iz Centra za odgovornu politiku:

Dave Levinthal
Dave Levinthal

„Ako samo stojite na uglu ulice nadajući se da će vas ljudi prepoznati i glasati za vas... sretno vam bilo. Ali, pobijediće vas svako ko ima da plati i razašalje svoje poruke uokolo.“

Za izbornu kampanju i pobjedu 2008. godine gospodin Obama je prikupio oko 750 miliona dolara i bio najbolji pojedinačni prikupljač donacija. Gospodin Levinthal sada kaže - ako iko bude u stanju prikupiti milijardu dolara... to će biti Barack Obama.

XS
SM
MD
LG