Linkovi

Republikanci pripremaju političku ofanzivu za Kongresne izbore u novembru


Do američkih kongresnih izbora ostalo je manje od 6 mjeseci, a Demokrati su već prilično zabrinuti da broj njihovih glasača neće biti dovoljan da se suprotstavi intenzitetu koji Republikanci najavljuju za novembarsko glasanje.

Slab odziv glasača gotovo je pravilo u godinama kongresnih izbora na polovini predsjedničkog mandata i, naravno, brine i predsjednika Obamu i njegove Demokrate u ovoj 2014. godini.

Moraćemo se pobrinuti da osiguramo isti osjećaj važnosti i isti entuzijazam kojeg obično pokazujemo u godinama predsjedničkih izbora. To je ono što će nam zaista trebati, kazao je nedavno predsjednik Obama.

Na drugoj strani, Republikanci računaju na nezadovoljstvo radom predsjednika i njegovim zakonom o zdravstvenom osiguranju - kako bi time na birališta privukli svoje glasače, kaže analitičar Charlie Cook i dodaje:

U godinama predsjedničkih izbora izlaznost je velika, raznolika i generalno odražava raspoloženje cijele zemlje. Na ovim medjuizborima, kad je odziv glasača mali, preovladavaju glasovi konzervativne, republikanske baze..I zaista je sve drugačije...

To Demokratama predstavlja veliki izazov, kaže demokratska anketarka i analitičarka Celinda Lake.

Odziv će Demokratima predstavljati ogroman problem, posebno izlaznost mladjih ludi, veoma obeshrabrenih ekonomijom, te odziv neudatih žena, Afro-Amerikanaca, Latino, što je sve temelj naše izborne baze.

Osim rejtinga predsjednika i zakona o zdravstvu, Republikanci će svoje napade fokusirati i na ekonomiju, kaže predsjedavajući Zastupničkog doma, John Boehner.

Mislim da je potrebna drskost da bi se javno zalagali za veću ekonomsku saradnju medju državama, a ne fokusirati se na probleme nezaposlenosti ovdje u Americi., govori Boehner.

Rapublikanci su namjerili da zadrže svoju većinu u Zastupničkom domu i da skupe dovoljno glasova i za preuzimanje Senata, kaže ekspert Karlyn Bowman i dodaje

Senatska utrka je uvijek veliko utrka za veliku nagradu. Republikanci očajnički žele kontrolu u Senatu, odnosno - dobru ozbiljnu većinu - kako bi mogli progurati neka svoja pitanja.

Ovaj put u novembru se glasa za svih 435 zastupničkih mjesta i 36 od stotinu senatskih mjesta.
XS
SM
MD
LG