Linkovi

Ubijen predsjednički kandidat Ekvadora Fernando Villavicencio


 Fernando Villavicencio, kampanja u Quitu
Fernando Villavicencio, kampanja u Quitu

Kandidat za predsjednika Ekvadora Fernando Villavicencio, glasni kritičar korupcije i organiziranog kriminala, ubijen je na predizbornom skupu u srijedu, saopštile su vlasti, usred porasta nasilja u toj andskoj državi za koje se okrivljuje trgovci drogom.

Lokalni mediji izvještavaju da je oko 30 hitaca ispaljeno na događaju na sjeveru glavnog grada Kuita. Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako Villavicencio ulazi u automobil nakon događaja, prije nego što se začula očigledna pucnjava i vriska.

Ekvadorska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorili na ponovljene zahtjeve za komentar o detaljima ubistva, ali je odlazeći predsjednik Guillermo Lasso potvrdio da je policija bezbjedno detonirala granatu koju su ostavile ubice.

"Ovo je politički zločin, koji ima karakter terorizma, i ne sumnjamo da je ovo ubistvo pokušaj sabotiranja izbornog procesa", rekao je Laso u video izjavi iza ponoći po lokalnom vremenu, nakon sastanka sa sigurnosnim i izbornim zvaničnicima .

Laso je proglasio trodnevnu žalost i nacionalno vanredno stanje, rekavši da će se vojska mobilizirati da garantuje sigurnost. Glasanje za novog predsjednika će se nastaviti kako je planirano 20. avgusta, dodao je on.

Tužilaštvo je saopštilo da je jedan osumnjičeni za zločin kasnije preminuo od povreda zadobijenih u pucnjavi. U nasilju je povrijeđeno još devet osoba, uključujući kandidata za poslanika i dva policajca.

Kancelarija je kasnije saopštila da je do sada uhapsila šest osoba u vezi sa zločinom tokom racija u Kuitu.

NASILJE U PORASTU

Lassova vlada okrivila je za rastuće nasilje na ulicama i zatvorima, borbu kriminala za kontrolu ruta trgovine ljudima koje koriste meksički karteli, albanska mafija i drugi za promet droge.

Sigurnosni problemi, zajedno sa zapošljavanjem i migracijama, glavni su problemi birača u predsjedničkim izborima.

Villavicencio se obavezao da će se boriti protiv korupcije i smanjiti utaju poreza ako bude izabran. Prema istraživanjima javnog mnijenja, njegova podrška iznosila je 7,5%, što ga čini petim od osam kandidata.

Villavicenciova stranka Movimiento Construye objavila je na X, ranije poznatom kao Twitter, da su naoružani ljudi napali njene urede u Quitu u odvojenom incidentu. Stranka je saopštila da su nedavno vođene rasprave o tome da li da se obustavi kampanja zbog političkog nasilja, uključujući julsko ubistvo gradonačelnika Mante.

Villavicencio se protivio obustavi, navodi se u saopštenju, rekavši da je "šutnja i skrivanje u trenucima kada kriminalci ubijaju građane i vlasti čin kukavičluka".

Kandidat, bivši sindikalac i novinar, u utorak je podnio izvještaj državnom tužilaštvu o poslovanju s naftom, ali više detalja o njegovom izvještaju nisu objavljeni.

Villavicencio, iz andske provincije Chimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije novinar koji je osudio navodne milionske gubitke u naftnim ugovorima.

Kasno noćni marševi koji osuđuju ubistvo održani su u nekoliko gradova, uključujući Villavicenciov rodni grad Alausi.

'NEUSPJELA DRŽAVA'

Villavicencio je bio otvoreni kritičar bivšeg predsjednika Rafaela Corree i osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog klevete zbog izjava datih protiv bivšeg predsjednika.

Pobjegao je na teritoriju starosjedilaca u Ekvadoru, a kasnije je dobio azil u Peruu.

"Ekvador je postao propala država", rekao je Correa, koji sada živi u Belgiji, na X. "Nadajmo se da će oni koji pokušavaju posijati više mržnje ovom novom tragedijom shvatiti da će nas samo nastaviti uništavati."

Kao zakonodavac, Villavicencio je bio kritiziran od strane opozicionih političara jer je ove godine opstruirao proces opoziva protiv Lassa, zbog čega je Lasso raspisao prijevremene izbore.

Ostali kandidati u utrci reagovali su sa užasom na ubistvo.

"Ovo nas sve tjera da tugujemo, moja solidarnost sa cijelom njegovom porodicom i ljudima koji slijede njegove ideale. Ovaj podli čin neće proći nekažnjeno!", rekla je predsjednička kandidatkinja Luisa Gonzalez, koja se kandiduje za Correinu stranku, na X.

Kandidat domorodačkog stanovništva Yaku Perez rekao je da je odlučio da obustavi svoju predsjedničku kampanju i zatražio prestanak nasilja u video snimku objavljenom nakon incidenta.

Perez je kasnije rekao da je u kontaktu s drugim kandidatima, u potrazi za "paktom za sigurnost".

"Vladi; ne želimo riječi... Djelujte. Umiremo", rekao je kandidat Otto Sonnenholzner na konferenciji za novinare.

"Danas se više nego ikad ponavlja potreba da se djeluje snažno protiv kriminala. Neka ga Bog ima u svojoj slavi", rekao je predsjednički kandidat Jan Topić na X, prije nego što je također prekinuo svoju kampanju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG