Linkovi

Ruski vazdušni napad na ukrajinske gradove, najmanje 8 poginulih


Vatrogasci na mjestu vojnih udara na zgrade u Lvivu, Ukrajina, 18. aprila 2022.
Vatrogasci na mjestu vojnih udara na zgrade u Lvivu, Ukrajina, 18. aprila 2022.

U ruskim vazdušnim udarima na grad Lviv na zapadu Ukrajine najmanje sedam osoba je poginulo, a još 11 povrijeđeno, saopštili su lokalni zvaničnici novi bilans žrtava.

Eksplozije su pogodile Lviv 18. aprila, u jutarnjim časovima.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je među povrijeđenima u Lvivu jedno dijete.

Regionalni guverner Lviva Maksim Kozicki rekao je su ruske snage izvršile četiri raketna udara, od kojih su tri pogodila skladišta, a jedan servis za automobilske gume.

Rakete su pogodile ciljeve u blizini željezničkih objekata, rekao je načelnik ukrajinske željezničke službe Oleksandr Kamišin.

On je dodao da se željeznički saobraćaj nastavlja sa određenim zakašnjenjima i najavio obnovu oštećene mreže.

Lviv se nalazi u blizini granice sa Poljskom i do sada je retko bio na meti vazdušnih napada u odnosu na druge dijelove države, zbog čega se smatra relativno sigurnim utočištem.

Drugi dan zaredom, neće biti otvoreni humanitarni koridori za evakuaciju civila iz ratom zahvaćenih područja Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici su 18. aprila optužili ruske snage da blokiraju koridore. Potpredsjednica Vlade Ukrajine navela je da se koridori ne otvaraju "iz bezbjednosnih razloga".

"Kršeći međunarodno humanitarno pravo, ruski okupatori nisu prestali da blokiraju i granatiraju humanitarne puteve", izjavila je Vereščuk na društvenim mrežama.

Četiri civila su ubijena dok su pokušavali da pobjegnu automobilom iz grada Kremina u istočnoj ukrajinskoj oblasti Lugansk tokom ruskog napada, naveo je regionalni guverner Sergej Gajdaj u objavi na aplikaciji Telegram.

Agencija Reuters, koja je prenijela objavu guvernera, navodi da nije mogla nezavisno da provjeri ove informacije.

U granatiranju jednog stambenog naselja u Harkivu na istoku Ukrajine poginule su najmanje tri osobe, a povrijeđene su još tri, javili su novinari agencije AP sa lica mjesta 18. aprila.

Kako su opisali, jedna od žrtava je bila žena za koju se činilo da je išla po vodu.

Ukrajinski zvaničnici i mediji izvijestili su o višestrukim eksplozijama u glavnom gradu Kijevu, te regijama Lviva i Dnjipropetrovska od ranih jutarnjih časova.

Medijski servis Suspilne prenio je da su dvije osobe ranjene u napadima u Dnjipropetrovsku.

U Kijevu je novinska agencija Reuters izvijestila o nizu eksplozija na lijevoj obali rijeke Dnjepar.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG