Linkovi

Eksplozija SpaceX rakete dovela do širenja lebdećih čestica


SpaceX probni let završio eksplozijom
SpaceX probni let završio eksplozijom

Stanovnici i istraživači pokušavaju procijeniti utjecaj eksplozije na lokalne zajednice, njihovo zdravlje, stanište i životinjski svijet.

Nakon ekspozije SpaceX-ove rakete iznad Teksasa, došlo je do širenja lebdećih čestica koje mogu biti prijetnja po zdravlje stanovnika i okoliš.

SpaceX je 20. aprila prvi put lansirao najveću raketu ikad izgrađenu sa svoje svemirske luke u Boca Chici u Teksasu. Svemirska letjelica Starship, dizajnirana da jednog dana vozi ljude na misiju na Mars, poletjela je s lansirne rampe i eksplodirala usred leta, bez posade. Raketa se srušila se u Meksički zaljev.

Prema izvještavanju AP, SpaceX je rekao da više motora na pojačivaču s 33 motora nije radilo dok se raketa penjala, zbog čega je izgubila visinu i počela se prevrtati. Raketa je namjerno uništena sistemom za samouništenje, eksplodirala je i pala u vodu.

Stanovnici i istraživači sada pokušavaju procijeniti utjecaj eksplozije na lokalne zajednice, njihovo zdravlje, stanište i životinjski svijet, uključujući ugrožene vrste. Glavna briga je velika količina čestica nalik pijesku i pepelu i prisustvo težih krhotina. Emisije čestica šire se daleko izvan očekivanog polja krhotina.

Kao rezultat eksplozije, Savezna uprava za zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) prizemljila je program lansiranja Starship Super Heavy čekajući rezultate istrage nesreće, javio je CNBC.

Advokat Centra za biološku raznolikost, Jared Margolis, vjeruje da će zahtjevi FAA-e biti minimalni i da će ih Space X lako ispuniti.

„Širenje krhotina i pepela od lansiranja i eksplozije izaziva zabrinutost u pogledu javnog zdravlja i utjecaja na divlje životinje, uključujući rizike povezane s udisanjem finih čestica, ali i zbog većih komada betona i drugih materijala koji se izbacuju u osjetljive ravnice koje okružuju lansirno mjesto, a koje su stanište za ugrožene vrste“, kazao je Margolis za Glas Amerike.

U blizini mjesta nesreće, nalazi se National Wildlife Refuge, koji je mjesto gniježđenja nekih ptica, a upravo sad je sezona gniježđenja. Margolis smatra kako se još neko vrijeme neće znati puni opseg tih utjecaja.

„Još uvijek nismo sigurni u sastav pepela i materijala nalik pijesku koji je pao na veliko područje, pa se ne zna je li toksičan ili na drugi način opasan za udisanje ljudi i životinja, niti kako bi mogao utjecati na biljke. Sada je FAA rekla da će istražiti eksploziju, ali nije jasno kakav će oblik biti i hoće li agencija poduzeti bilo kakve mjere za ublažavanje utjecaja.

Margolis dodaje kako ova nesreće pojačava potrebu za potpunim pregledom aktivnosti SpaceX-a u izjavi o utjecaju na okoliš.

Objasnio je: „Mi nismo protiv istraživanja svemira ili ove tvrtke. Ali dok gledamo u zvijezde, ne bismo trebali spremno žrtvovati zajednice, staništa i vrste.”

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG