Linkovi

Eksplozija u rudniku pored Sokobanje, poginulo 8 rudara, povrijeđeno više od 20


Arhiva - Rudari u rudniku
Arhiva - Rudari u rudniku

U rudniku Soko u Sokobanji došlo je do eksplozije metana. U eksploziiji je poginulo osam rudara, dok je njih 18 povrijeđeno, saopštilo je Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Mediji prenose da su zbog obrušavanja dijela zida rudari ostali zarobljeni u jami. Ministarstvo saopštava da su svi oni sada izvučeni iz okna.

Direktor Doma zdravlja Aleksinac Rodoljub Živadinović rekao je za RTS da je u nesreći u rudniku "Soko" kod Sokobanje stradalo osam rudara, a da je preko 20 povrijeđeno.

Naveo je da su uglavnom u pitanju lakše povrede, objavio je portal RTS.

"Više okolnih centara je poslalo sve svoje ekipe koje su mogli, dio se prevozi u Opštu bolnicu Aleksinac", dodao je Živadinović. Rekao je i da nema informacija koliko je još zarobljenih rudara, ali da je poznato da se radi o aleksinačkoj smjeni, tako da je, prema njegovim riječima, većina rudara iz Aleksinca.

Jutros oko 4 sata, u rudniku "Soko" kod Sokobanje, iz za sada nepoznatog razloga došlo je do eksplozije. Prema prvim nezvaničnim informacijama, najverovatnije se radi o eksploziji metana, nakon čega se obrušio se dio jame.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić izjavio je za RTS da je u tu bolnicu prevezeno 18 rudara, od kojih trojica sa težim povredama, ali da niko nije životno ugrožen.

Vidić je rekao da je, prema informacijama koje je bolnica dobila, u smjeni koja se zatekla u rudniku kada se desila nesreća, bilo 49 rudara. Naglasio je da ta bolnica trenutno ima dovoljno kapaciteta da zbrine povređene.

Ministarstvo: Nadležni organi na mjestu nesreće, utvrđuju se uzroci

"Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovdje, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mjesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije", rekla je ministarka Zorana Mihajlović koja je posjetila rudnik i izrazila saučešće porodicama rudara.

Direktor JP PEU Resavica Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika dogodila nešto posle četiri sata ujutru u dijelu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smjeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu, rekao je Spasić.

Direktor rudnika Drago Milinković rekao je da su mjere bezbjednosti koje se preduzimaju u rudniku na najvišem nivou, ali ovog puta se dodgodilo naglo izdvajanje metana.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (1979), N.T. (1985), R.G. (1975), P.P. (1991), B. Č. (1966), B. Z. (1967), B.Ž. (1963) i B.S. (1988).

Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povrijeđenima se pruža medicinska pomoć. Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG