Linkovi

Iran: Tanker pogođen sa dvije rakete u blizini obale Saudijske Arabije


Ilustrativna fotografija

Dvije rakete pogodile su iranski naftni tanker koji je plovio Crvenim morem pokraj obale Saudijske Arabije u petak, saopštili su iranski zvaničnici, što je posljednji u nizu incidenata u regionu tokom pojačanih tenzija posljednjih mjeseci između Teherana i SAD.

Iz Saudijske Arabije nema reakcija na vijest o napadu, a saudijski zvaničnici ne odgovaraju na zahtjeve za komentar.

Iranska državna televizija javila je da je eksplozija oštetila dva skladištena tanka na brodu čije ime nije saopšteno i izazvala izlivanje nafte u Crveno more u blizni saudijske luke Džidah.

Državna iranska agencija IRNA, citirajući nacionalnu iransku tankersku kompaniju, identifikovala je pogođeno plovilo kao Sabiti. Brod je posljednji put uključio svoje uređaje za praćenje u avgustu u blizini iranskog lučkog grada Bandar Abas.

Američka Peta flota 5th Fleet 'obaviještena'

Poručnik Pete Pagano, portparol američke Pete flote koja nadzire Bliski istok, rekao je da su "obaviješteni o izvještajima o ovom incidentu", ali je odbio da dalje komentariše.

Izvještaj o napadu stigao je nakon što su SAD optuživale tokom posljednjih mjeseci Iran za napade na tankere u blizini Hormoškog moreuza, na ulazu u Persijski zaliv, što je Teheran negirao.

XS
SM
MD
LG