Linkovi

Eksperti WHO preporučuju dodatnu "booster" vakcinu za ljude u visokom riziku


Arhiv - Doza Phizerove vakcine protiv Covida
Arhiv - Doza Phizerove vakcine protiv Covida

Grupa eksperata Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučuje dopunske vakcine protiv Covida 19 za ljude sa najvećim rizikom od teške bolesti i smrti.

Strateška savjetodavna grupa eksperata za imunizaciju ili SAGE, koja se sastala na vanrednoj sednici 11. augusta, objavila je svoje ažurirane smjernice u četvrtak.

SAGE preporučuje nastavak upotrebe mRNA vakcine protiv Covida 19 sa dvije doze. Međutim, pošto efikasnost vakcina opada nakon nekoliko mjeseci, grupa stručnjaka savjetuje dopunsku vakcinu za sve, počevši od onih sa najvećim rizikom.

Ovo je prvi put da je SAGE ažurirao svoje smjernice o primijeni druge dopunske injekcije. Njegove preporuke su zasnovane na sve većem broju dokaza o prednostima druge doze "booster" vakcine protiv Covid 19 za odabrane grupe ljudi.

Predsjedavajući SAGE-a Alehandro Kravioto rekao je da grupa preporučuje drugu dopunsku vakcinu za ljude starije od 55 godina za koje se smatra da su pod najvećim rizikom od razvoja teške bolesti i kojima je potrebna hospitalizacija.

On je rekao da SAGE ne zagovara drugi "booster" za širu javnost, za odrasle koji su generalno zdravi i ne pate od teške imunodeficijencije.

"Uključujemo i osobe sa umjerenim i teškim imunokompromitovanim stanjima od, recimo, šest mjeseci i više", rekao je Kravioto. "A to uključuje djecu i odrasle sa pratećim bolestima sa većim rizikom od teških bolesti. Uključujemo i trudnice i zdravstvene radnike".

SAGE preporučuje da se drugi "booster" daje četiri do šest mjeseci nakon primene prvog. U njemu se navodi da su zdrava djeca i adolescenti i dalje pod malim rizikom od teške bolesti od Covida 19, tako da trenutno ne postoji preporuka za vakcinaciju mladih grupa.

Kravioto je, međutim, rekao da je SAGE dao privremene preporuke za upotrebu vakcina Pfizer i Moderna u odnosu na njihovu upotrebu kod djece.

"U slučaju obje vakcine, djeca od šest meseci do 17 godina sa pratećim bolestima treba da se vakcinišu kako bi se izbjegao veći rizik u ovim grupama teških bolesti. Ovo uključuje, naravno, djecu sa Downovim sindromom, za koja znamo da su u najvećem riziku da umru od Covida ako se zaraze", rekao je on.

Grupa eksperata napominje da su preporuke zasnovane na trenutno dostupnim podacima. Kažu da to nije projekcija u budućnost, već se posebno odnosi na omicron varijantu koronavirusa. Kaže da će se smjernice vjerovatno promijeniti u zavisnosti od toga kako se pandemija razvija i koje nove varijante kruže.

XS
SM
MD
LG