Linkovi

Centar za ekologiju i energiju: Zapadni Balkan povećao emisiju sumpor dioksida


Kosovo/Power plant
Kosovo/Power plant

Dvije godine nakon što su države zapadnog Balkana morale uskladiti emisije iz termoelektrana na ugalj sa EU Direktivom o velikim ložištima (LCPD), emisije sumpor dioksida nisu se smanjile, nego čak povećale, pokazuje istraživanje mreže Centra za ekologiju i energiju (CEE) Bankwatch, piše RSE.

U izvještaju objavljenom u utorak (23.juna) se, uz ostalo, navodi da su ukupne emisije sumpor dioksida (SO2) iz termoelektrana na ugalj u BiH, Kosovu, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u 2019. godini opet bile čak šest puta više nego što je dozvoljeno Nacionalnim planovima za smanjenje emisija (NERP)(1) koji su dostavljeni Sekretarijatu Energetske zajednice.

Iz CEE-a podsjećaju da su države zapadnog Balkana članice Energetske zajednice i stoga su imale obavezu da do 2018. godine smanje zagađenje iz termoelektrana u skladu sa Direktivom o velikim ložištima (LCPD).

Međutim, nijedna od zemalja koje su dostavile Nacionalni plan za smanjenje emisija nije ispoštovala svoje ukupne granične vrijednosti emisija na nivou države ni za 2018. ni za 2019. godinu.

XS
SM
MD
LG