Linkovi

EK preporučila otvaranje granica unutar EU, uz šansu i za Zapadni Balkan


Montenegro
Montenegro

Evropska komisija preporučila je otvaranje granica unutar EU, ali u dvije faze, kao dio paketa mjera za povratak turizma i putovanja u toku ljetnjeg perioda. Brisel je takođe spreman da u ove mjere uključi i države Zapadnog Balkana.

Preporuke mjera koje je EK objavila u srijedu (13. maja) o slobodi kretanja osoba i ukidanju kontrola na unutrašnjim granicama se odnose na sve zemlje članice Evropske Unije (EU), članice Šengen zone (Schengen), kao i pridružene članice Šengena (Norveška, Švajcarska, Lihtenštajn).

"Komisija je takođe spremna da blisko poveže Zapadni Balkan u primjeni zajedničke mape puta o ukidanju restriktivnih mera zbog COVID-19", a u skladu sa prethodnim odlukama "o podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv COVID-19 i u oporavku nakon pandemije", stoji u saopštenju EK.

Paketom mjera predviđeno je postepeno i koordinisano popuštanje restriktivnih mjera koje se odnose na slobodu kretanja građana, a na osnovu procjene epidemiološke situacije i uz primjenu mjera za sprječavanje širenja korona virusa tokom cijelog putovanja.

Greece
Greece

Djelimično, pa potpuno ukidanje restrikcija

Prva od dvije faze otvaranja granica u EU bi podrazumijevala uspostavljanje slobode kretanja "djelimičnim" ukidanjem restrikcija i kontrolom na unutrašnjim granicama, a zatim bi uslijedilo i "opšte" ukidanje ovih restrikcija.

U Evropskoj komisiji navode da bi restrikcije na putovanja unutar EU trebalo postepeno ukidati, ukoliko epidemiološka situacija u EU nastavi trenutni "pozitivan trend", posebno kada je riječ o postignutom niskom nivou transmisije virusa.

Tako da bi prvi korak trebalo da bude ukidanje restrikcija za putovanja, te graničnih kontrola između regiona, oblasti i zemlja članica koje imaju "dobru i sličnu epidemiološku situaciju".

Karantin ostaje u nacionalnoj nadležnosti svake države

Mjere uvođenja karantina za građane EU koji putuju unutar Šengena ostaju u nadležnosti samih država članica. Međutim, u dokumentu se ističe da je fluktuacija virusa u zemljama EU "slična", pa se smatra da dolasci građana iz drugih EU članica neće uticati na epidemiološku situaciju, čak i bez primjene karantina.

Ipak, napominje se da "niko ne smije da putuje ako je bolestan ili ima simptome (korona virusa)".

Interaktivna mapa

Najavljena je i izrada interaktivne mape koja će poslužiti putnicima da se informišu o epidemiološkoj situaciji u zemljama gdje nameravaju da putuju.

"Neće ovo biti normalno ljeto, ali ako svi uradimo svoj dio posla nećemo ni morati da ostanemo kod kuće i da propustimo ljeto", izjavila je potpredsjednica EK Margaret Vestager (Margrethe Vestager), prilikom predstavljanja paketa mjera.

Predloženo je postepeno obnavljanje vazdušnog, željezničkog, kopnenog i pomorskog saobraćaja, uz neophodno ograničenje kontakta između putnika, što podrazumijeva i moguće smanjenje broja putnika, "tamo gdje je to moguće". Takođe se predviđa nošenje zaštitnih maski i posebni protokoli kod onih putnika koji pokazuju simptome bolesti.

Bez testiranja i praznih sjedišta u avionima

Kada su letovi u pitanju, iako se o tome dugo razmišljalo, ipak EK ne preporučuje obezbjeđivanje praznih sjedišta u avionima.

"Preporučujemo nošenje maski i druge zaštitne opreme. Postoje protokoli i prilikom ukrcavanja i izlaska iz aviona", izjavila je evropska komesarka za transport Adina Valean.

U paketu EK se putnici ohrabruju da što više koriste onlajn čekiranje i ukrcavanje. Preporučuje se nošenje maske i druge zaštitne opreme, kako za putnike tako i za članove posade.

Sa druge strane, ne preporučuje se testiranje putnika uoči putovanja. Evropska komisija zaključila je da testovi nisu pouzdan način konstatiranja infekcije.

"Ono sto smo saznali od stručnjaka u zdravstvu je da ne postoji dokaz da bi se moglo reći da je to bezbjedan način da znamo da ljudi nisu bili zaraženi, ili da su zaraženi nakon testiranja, stoga nisu dio naših preporuka", rekla je potpredsjednica EK Margaret Vestager.

Putnici imaju pravo na vraćanje novaca ili 'atraktivne' vaučere

Poseban prostor u paketu mjera EK posvećen je pravima putnika koji su u toku krize suočeni sa otkazivanjima putovanja.

Putnici će imati pravo da biraju između vraćanja novca za uplaćena putovanja ili korištenje vaučera. Vaučeri bi trebali omogućiti rezervaciju iste rute pod istim uslovima kao u prvoj rezervaciji ili putovanje u paketu s istim karakteristikama kao otkazani paket.

Biće takođe moguće da se vaučer prenese na ime drugog putnika, bez dodatnih troškova.

Koliko je turizam važan za EU

Putovanja, prijevoz, smještaj, hrana, rekreacija ili kultura čine skoro 10 odsto bruto proizvoda EU i predstavljaju ključne sektore zaposlenosti i prihoda u brojnim evropskim regionima. Prema podacima EK, 267 miliona Evropljana (62 osto stanovništva) godišnje napravi najmanje jedno privatno putovanje, a 78 odsto Evropljana provodi godišnji odmor u svojoj domovini ili nekoj drugoj zemlji EU.

U EU je ljetnja sezona od presudne važnosti, jer u prosjeku donosi 150 milijardi eura u turističkom sektoru, sa 360 miliona dolazaka.

XS
SM
MD
LG