Linkovi

Nemiri u Egiptu teško pogodili turizam


Abdel Maksoud, vodič
Abdel Maksoud, vodič

Nemiri u Egiptu koji su počeli 25 januara su primorali na stotine hiljada stranih posjetitelja da pobjegnu iz zemlje. I oni se nisu vratili. Ovih dana jedini posjetitelji su lokalni stanovnici.

Prelazna vlada u Egiptu je naslijedila oštećenu ekonomiju. Jedan od najteže pogođenih sektora je turizam, koji predstavlja 11 procenata prihoda zemlje, odnosno na stotine miliona dolara svaki dan. Najteže su pogođeni osiromašeni- vodiči, hotelski uposlenici i drugi u industrijama pružanja usluga za turiste.

Vodič ture na kamilama Hassan Hefnnawi Abdel Maksoud se pita kako će prehraniti obitelj. Njegovi prihodi su nestali.

Nema nikakvog posla. Ljudi koji su ovdje dolazili više ne dolaze. Piramide su bile zatvorene i sada su ponovo otvorene, ali niko ne dolazi, kaže on.

Turizam-jedan od sektora najteže pogođen nemirima
Turizam-jedan od sektora najteže pogođen nemirima

Nemiri u Egiptu koji su počeli 25 januara su primorali na stotine hiljada stranih posjetitelja da pobjegnu iz zemlje. I oni se nisu vratili. Ovih dana jedini posjetitelji su lokalni stanovnici. Mnoge prodavnice sa suvenirima su zatvorene. Egipatska centralna banka očekuje da će ekonomija ove godine izgubiti do jednu i po milijardu dolara. Abdel Maksoud se pita da li će biti u mogućnosti naći drugi posao.

Ako nema turista za mene nema prihoda, a ako nemam prihode nemam od čega da hranim ni djecu ni kamilu, kaže Hasan.

Jedna turistička agencija u Kairu je morala da otkaže sve zakazane ture za februar i mart. Ali vlasnik agencije Sami Ghoneim se nada boljim danima.

Broj turista će se mislim povećavati, iz više razloga. Oni će dolaziti ne samo da vide piramide i Crveno more, već će sada htjeti da upoznaju Egipćane koji su započeli veliku revoluciju, kaže Sami Ghoneim.

Abdel Maksoud i njegova kamila čekaju bolje dane, a on se pita šta će raditi dok se stranci i njegova zarada sa njima ne budu vratili.

Imao sam nešto ušteđevine ali sam to potrošio. Šta sada da radim, da kradem? Nemam novca za sebe i svoju porodicu, kao ni za kamilu. Ali moramo biti strpljivi dok ne prođe ova kriza, kaže on.

U međuvremenu, udruženje lokalnih turističkih vodiča je održalo skup sa ciljem da podigne moral ljudima i podstakne nadu da uskoro dolaze bolji dani.

XS
SM
MD
LG