Linkovi

Clinton: Washington zauzima pristup 'pričekaj i vidi' o razgovoru egipatskih islamista s vladom


Hillary Clinton u Muchenu
Hillary Clinton u Muchenu

"Odluka Muslimanskog bratstva o angažmanu s vladom ukazuje na to da je ova organizacija uključena u vrstu dijaloga kakvu Washington potiče"

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da će Washington zauzeti pristup "pričekaj i vidi" angažmanu egipatskih islamista u dijalogu s vladom o rješenju političke krize u zemlji. U razgovoru za Nacionalni javni radio danas američka državna tajnica je rekla da odluka Muslimanskog bratstva o angažmanu s vladom ukazuje na to da je ova organizacija uključena u vrstu dijaloga kakvu Washington potiče. Ovo je gospođa Clinton izjavila u njemačkoj, dodajući da su Sjedinjene Države "vrlo jasne" u tome što očekuju od tih razgovora, konkretno "urednu tranziciju" vlasti u egiptu, koja će dovesti do slobodnih i pošte4nih izbora. Po njenim riječima, to je ono što egipatski narod želi.

Egipatski dopredsjednik Omar Suleiman započeo je niz razgovora bez presedana sa širokim spektrom oporbenih frakcija, uključujući i zabranjeno Muslimansko bratstvo, o nacrtu reformi koje bi trebale riješiti skoro dva tjedna dugu pobunu naroda protiv vlade. Suleiman se danas susreo s predstavnicima Muslimanskog bratstva, sekularnim oporbenim strankama i neovisnim političarima. Viši čelnik Bratstva Mohamed Mursi izjavio je za Associated Press kako njegova organizacija ostaje opri zahtjevima da se okonča trideset godina vladavine Hosnija Mubaraka.

Ovo su inače prvi razgovori nakon dugo vremena između egipatske vlade i ove organizacije, koja osigurava neke socijalne usluge siromašnima. Egipatska državna izvještajna agencija javlja da su sudionici današnjih razgovora pristali na osnivanje odbora koji bi trebao poručiti predložene amandmane na ustav o tome tko se može natjecati za predsjednički položaj. I danas su se – trinaesti dan zaredom - na kairskom Trgu Tahrir okupile tisuće protuvladinih prosvjednika.

XS
SM
MD
LG