Linkovi

Egipat: Da li će referendum o novom ustavu biti i novi početak za budućnost?


Lideri se nadaju da će referendum predstavljati tranziciju udaljavanja od islamizma bivšeg predsjednika Mohameda Morsija.

Egipćani su danas započeli dva dana glasanja o novom ustavu, što je dokument za kojeg se lideri nadaju da će predstavljati tranziciju udaljavanja od islamizma bivšeg predsjednika Mohameda Morsija. Mjere sigurnosti su jake, ali čak i prije nego su otvorena glasačka mjesta, u glavnom gradu je eksplodirala bomba.

Egipćani su stali u red kako bi sudjelovali u prvom izbornom testu prelazne vlade koju podržava vojska, referendumu o novom ustavu. Pristalice se nadaju da će to biti početak mape puta za Egipat nakon zbacivanja islamističkog lidera Mohameda Morsija prošle godine.

Mislim da će to biti pozitivan korak i da će donijeti dobro Egiptu. Bićemo dio novog svijeta i nadoknaditi sve što smo propustili u prošlosti, kaže Afaf Rashad.

Zvaničnici, uključujući defacto lidera, generala Abdela Fattah al Sissija, vrše pritisak da se ustav izglasa. Nagovještaji da će tako i biti se mogu naći svugdje, pa je tako i vojska dovela mlade da pjevaju u slavu novog ustava. Odbor koji se sastoji od većinom ne-islamističkih Egipćana je sastavio novu verziju ustava. To je već treći ustav posljednjih godina i on predvidja čitav spektar sloboda. Ali pravnik za pitanja ustava Ahmed Kamal Abou El Magd kaže da Egiptu nedostaje politička volja i institucije da ga podrži.

Cijenim rad ovog odbora kojeg sačinjava 50 osoba, ali sve se to može promijeniti preko noći. I niko ne može reći da ovo nije ozbiljno, jer to nije tačno, kaže on.

Mnogi ovaj referendum vide ne samo kao referendum o novim zakonima, već i o budućem liderstvu Egipta, osobito o tome da li bi general el Sissi trebao postati najnoviji u dugogodišnjoj tradiciji predsjednika koji su došli iz redova vojske.

Smatramo ga liderom. I ako je to referendum o Sisiju, onda ga pozdravljamo, kaže Shoeir Esmat Ibrahim.

Očekuje se da će ministar odbrane objaviti kandidaturu za predsjednika, ukoliko se ustav odobri. To je, uz brutalnu raciju nad Morsijevom Muslimanskom braćom i drugima, jedno od pitanja koje je podijelilo već duboko podijeljenu naciju. Bratstvo, koje je sada označeno kao teroristička grupa, pozvalo je na bojkot glasanja, smatrajući ga pokušajem da se ligitimizira, kako to nazivaju, državni udar protiv gospodina Morsija. A protiv ustava nije samo većina islamista. Neki dugogodišnji sekularni aktivisti su pozvali na bojkot, dok su drugi uhapšeni jer su zagovarali glasanje protiv. Analitičar za pitanje sigurnosti Sameh Seif el Yazal kaže:

Oni su protiv ustava, novog ustava, ali su manjina. Stoga ne vjerujem da će oni utjecati na većinu koja bi glasala za novi ustav, kaže gospodin Yazal.

Ali u Egiptu, većina najvažnijih promjena se dogodila upravo zbog akcija manjine na ulicama, a ne većine na glasačkim mjestima.
XS
SM
MD
LG