Linkovi

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje pozive za trenutačni početak političke tranzicije u zemlji


Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje pozive za trenutačni početak političke tranzicije u zemlji
Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje pozive za trenutačni početak političke tranzicije u zemlji

Ministarstvo je objavilo danas priopćenje u kojem se kaže da je cilj tih poziva "izvana" da se "provocira unutarnja situacija u Egiptu"

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje pozive zapadnih sila za trenutačni početak političke tranzicije u zemlji. Ministarstvo je objavilo danas priopćenje u kojem se kaže da je cilj tih poziva "izvana" da se "provocira unutarnja situacija u Egiptu". Brojni svjetski čelnici zatražili su od Egipta da utvrdi vremenski okvir za političku tranziciju, nakon što je Mubarak jučer najavio da neće tražiti još jedan mandat - a usred masovnih prosvjeda kojima se tražilo njegovo trenutačno odstupanja s vlasti.

Svjetski čelnici izrazili su podršku političkoj tranziciji u Egiptu kao odgovor na objavu predsjednika Mubaraka da se neće natjecati za još jedan mandat. Prva osoba za vanjsku politiku Europske unije Catherine Ashton traži od Mubaraka da brzo odgovori na protu-vladine prosvjede koji traže tranziciju. U međuvremenu je unija objavila priopćenje u kojem se od Egipta traži da počne "urednu tranziciju" s reformama koje uključuju "slobodne i poštene izbore". Predsjednik Obama je izjavio kako Mubarak shvaća da "status quo nije održiv". Američki je predsjednik rekao kako je poručio gospodinu Mubaraku da uredna tranzicija "mora biti mirna i početi odmah".

Francuski predsjednik NIcolas Sarkozy danas je izjavio kako bi volio da tranzicija u Egiptu počne "bez kašnjenja" i "bez nasilja". Britanski premijer David Cameron rekao je da je egipatska uredna tranzicija "hitna", ali da mora biti i vjerodostojna. U današnjem obraćanju Parlamentu, britanski je premijer rekao kako njegova zemlja stoji uz one u Egiptu koji žele slobodu i demokraciju. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izražava zabrinutost oko budućih odnosa Egipta s njegovom zemljom. U danas objavljenom priopćenju kaže se da je gospodin Netanyahu rekao diplomatima kako međunarodna zajednica mora ustrajati na tome da egipatska vlada održi mir s Izraelom. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je da je razvoj događaja u Egiptu otvorio vrata za jedan novi politički početak.

XS
SM
MD
LG