Linkovi

Egipat: Piramide u sjeni previranja


Dok Egipat čeka novog predsjednika, jedna grupa Egipćana se nada da će u dogledno vrijeme moći nastaviti sa poslom od kojeg žive

Egipatska izborna komisija analizira na stotine žalbi i prigovora na neregularnosti tokom posljednje rudne predsjedničkih izbora. Zvanični mediji navode da je Muhammed Morsi, kandidat Muslimanskog bratstva pobjednik, Ahmed Shafiq, bivši egipatski premijer trvdi da je on dobio više glasova... Zvaničnici izborne komisije najavljuju da će zvanične rezultate saopštiti tokom sutrašnjeg dana.

I dok Egipat čeka konačan ishod, jedna po mnogo čemu spefiična grupa Egipćana se nada da će u dogledno vrijeme moći nastaviti sa poslom od kojeg žive. Njima su piramide prostranom platou Giza podsjetnik da su sadašnja previranja samo kratak trenutak dugotrajne egipatske povijesti.

Hany Mohamed el Sawi
Hany Mohamed el Sawi
„Uvijek smo bili u stanju prevazići sve nevolje i neizvjesnosti. Egipat je civilizacija stara 7 hiljada godina, a mi postojimo i dan danas“ - govori Hany Mohamed el Sawi, vodič koji turiste vodi u obilazak i razgledanje piramida na kamilama i konjima.

Od početka "egipatskog proljeća" prije 16 mjeseci broj turista se uveliko smanjio zbog unutarnjih nemira i previranja. Konačan ishod predsjedničkih izbora mogao bi rezultirati stabiliziranjem stanja i povratkom turista na egipatski pijesak.

Za El Sawija građanski orijentirani Ahmed Shafiq je bolji izbor:

„On je čovjek koji razumije i podržava turizam. On je čovjek koji će nam omogućiti da radimo.“

Slično misli i Ramadan, vlasnik konjušnice, koji je takođe glasao za Ahmeda Shafiqa. Mada je i islamistički orijentirani Mohamed Morsi isticao da će podržavati, turizam, Ramadan strahuje da bi njegova pobjeda mogla biti udarac poslu kojim se bavi.

Ramadan
Ramadan
„Morsi ne voli da turisti posjećuju Egipat. Ako on bude pobjednik, bojim se da će naš posao odumrijeti“ - govori on.

Na vrhuncu protesta koji su doveli do pada Hosni Mubaraka sa vlasti vlasnici kamila i konja na trgu Tahrir u Kairu okupljali su se dajući podršku Mubarakovim pristalicama. Danas el Sawi smatra da je egipatska revolucija ogroman korak naprijed:

„Sada je mnogo više demokracije. Ja mogu glasati za koga hoću.... za predsjednika, za poslanike, za one za koje mislim da će nas pošteno zastupati.“

Bez ozbira na sadašnju borbu za ovlasti i moć između vladajućeg Vojnog vijeća i opozicionog Muslimanskog bratsva, Ramadan vjeruje da će obični Egipaćani ubuduće imati konačnu o pravcu kojim će Egipat ići:

„Nakon četiri godine, ako oni koje budemo birali, ne budu vodili Egipat u interesu svih nas, izabraćemo druge. Sada je sve u našim rukama.“

Ramadanovo uvjerenje dijele i drugi vlasnici kamila i konja. Za posao od kojeg žive, i ne samo zbog toga, njima je, a i svim drugim Egipćanima, prijeko potreban stabilan i siguran Egipat.
Egipat: Piramide u sjeni previranja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
XS
SM
MD
LG