Linkovi

Prosvjedi u Egiptu vodili su se i za izjednačavanje prava žena


Nawal el-Saadawi
Nawal el-Saadawi

Protuvladini prosvjednici koji su na kairskom trgu Tahrir proveli više od dva tjedna, željeli suod Egipta stvoriti modernu, progresivnu zemlju, s jednakim pravima za sve

Protuvladini prosvjednici koji su na kairskom trgu Tahrir proveli više od dva tjedna, željeli su, uz ostalo, od Egipta stvoriti modernu, progresivnu zemlju, s jednakim pravima za žene i muškarce. Jedna od njihovih čelnica je Nawal El Saadawi.

Za jednu od prosvjednica na Trgu Tahrir u pitanju je također bila i sloboda žena. Mnoge žene koje su prosvjedovale na ovom trgu kažu da se tu prema njima postupalo kao s jednakima, premda je među prosvjednicima više muškaraca. No, kad je poznata sekularna feministica Nawal Saadawi došla na trg, mladi muškarci za nju su pokazali divljenje. Ona je na trg dolazila svaki dan, no navečer se vraćala kući, u relativno siromašan dio grada Shobra. Kaže da je ovaj ustanak ostvarenje njenog životnog sna.

Nawal El Saadawi: Ovi dani za mene donose toliko osjećaja. Osjećam da dišem, da sam sretna, da sam ponovno mlada.

Njena kampanja protiv genitalnog obrezivanja djevojčica i njeni disidentski politički pogledi razljutili su konzervativce, kao i egipatske čelnike. Zabranjeno joj je da predaje, i živjela je u izgnanstvu. Premda je po struci liječnica, a njeni su tekstovi prevedeni na nekoliko svjetskih jezika, ona izražava iste frustracije kao i mnoge starije Egipćanke, koje nisu imale mnogo prilika za uspjeh u životu.

Nawal El Saadawi: Nikada zaista nisam mogla doživjeti ono o čemu sam sanjala. Imam ogroman potencijal, pametna sam, fizička jaka, premda mi je već 80 godina. Mogla sam učiniti dosta za ovu zemlju.

Alinije, dodaje, jer u Egiptu žene zakonski imaju manja prava od muškaraca.

Nawal El Saadawi: Obiteljski zakoni u Egiptu su najgori u čitavom arapskom svijetu. Dozvoljena je poligamija, a suprug je apsolutni gospodar čitave obitelji.

No, ona sama nikada se tome nije predala.

Nawal El Saadawi: Morala sam se tri puta razvesti, samo da bih mogla nastaviti pisati, jer žena ne može biti snažna supruga, to nije prihvaćeno. Moj suprug mora biti dominantan, i ja ne smijem s njim biti jednaka, niti postići više uspjeha od njega, biti poznatija od njega.

Saadawi ne kritizira samo situaciju u Egiptu. Ona vjeruje da su sve žene u lošijem položaju od muškaraca, a njeni su politički pogledi i dalje snažno protuzapadnjački i protukapitalistički. No, muškarci koji su vladali Egiptom bili su poput “drevnih faraona,” uključujući i Hosnija Mubaraka, kaže Nawal El Saadawi.

XS
SM
MD
LG