Linkovi

Egipat – SAD: Egipćani neće slušati poruke Washingtona


Egipat – SAD: Egipćani neće slušati poruke Washingtona
Egipat – SAD: Egipćani neće slušati poruke Washingtona

Bijela kuća se zalaže za mirnu tranziciju vlasti na odgovornu vladu, ali direktno ne spominje Mubarakov odlazak. Promjena režima je rizik za Washington, procjenju mnogi analitičari.

Egipćani ne pokazuju znake posustajanja, traže i dalje da Hosni Mubarak nakon 30 godina na funkciji predsjednika odstupi. Za sada i do sada jedino je novomenovanog potpredsjednik Omara Suleimana kasno sinoć ovlastio da otvori pregovore sa opozicijom.

Sjedinjene Države i Egipat održavaju tijesne veze od kraja 1973. godine kada je okončan arapsko-izraelski rat. Po ocjenama mnogih analitičara Egipat je, pod Mubarakovom vlašću, bio snažan promotor američkih interesa na Srednjem Istoku, posebno kada je riječ o implemetiranju egipatsko-izraelskog mirovnog sporazuma. Bijela kuća je od početka prosvjeda u Egiptu sa suzdržanoću i oprezom komentirala zatjeve za ostavkom predsjednika Mubaraka, a mnogi glasovi unutar Egipta i van zemlje, bez obzira na poziciju Washingtona, ističu da Sjedinjene Države mogu malo ili nimalo uticati na tok sadašnjih zbivanja.

Prosvjedi su ušli i drugu sedmicu bez znaka slabljenja intenziteta, masovnosti i odlučnosti Egipćana. Zapravo, izgleda da dobijaju na snazi unatoč tenkovima na ulicama i helikopterima u zraku.

„Ovo je velika revolucija Egipta..... uništićemo Mubaraka“ - uzvikuje jedan Egipćanin.

Hosni Mubarak je imenovao potpredsjednika po prvi put od kako je došao na vlast 1981. godine, imenovao je i novog ministra unutarnjih poslova. Egipćanima to nije govoljno i traže odlazak Mubaraka i njegove vlade.

Nobelovac Mohammed ElBaradei je istaknuta ličnost pro-demokratskog pokreta. On posebno naglašava da promjene u Egiptu neće značiti dolazak islamskog fundamenatalizma.

„To je ono što Mubarakov režim „prodaje“ Zapadu, Sjedinjenim Državama... . I nas same plaši islamistima tipa al-Qaide. Mi nećemo biti takav Egipat.“

Egipat – SAD: Egipćani neće slušati poruke Washingtona
Egipat – SAD: Egipćani neće slušati poruke Washingtona

"Mubarak mora ići, prestanite podržavati diktatora" uzvikivali su i mnogi prosvjednici ispred Bijele kuće. Egipćanka Maryam Aziz, studentkinja, pita zašto Washington podržava Mubaraka:

„Mubarakovih 30 godina i 30 milijardi dolara američke pomoći jednako je 30 godina tiranije.“

Vodeći egipatski disident Saad Ibrahim ističe:

„Tražimo od Sjedinjenih Država da budu dosljedne svojim tradicijama, da se drže svojih principa i podrže Egipćane.“

Bijela kuća se zalaže za mirnu tranziciju vlasti na odgovornu vladu, ali direktno ne spominje Mubarakov odlazak. Promjena režima je rizik za Washington, procjenju mnogi analitičari. Muslimasko bratsvo, najveći opozicioni pokret u Egiptu, naklonjen je tvrđim intepretacijama islama.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kaže da Washington brine učešće predstavnika Muslimanskog bratsva u budućoj vladi i dodaje:

„Učestvovati u sadašnjem demokratskom procesu trebaju svi, ali ne da to bude način da kroz taj proces neka uža grupa preuzme vlast, da samu sebe dovede na vlast.“

Marina Ottaway, analitičarka zadužbine Carnegie, smatra da Sjedinjene Države ne trebaju brinuti:

„Neće se desiti scenario kojeg se mi plašimo, islamisti neće preuzeti Egipat.“

Egipat – SAD: Egipćani neće slušati poruke Washingtona
Egipat – SAD: Egipćani neće slušati poruke Washingtona

Da će stvari u Egiptu ići svojim tokom bez obzira što Sjedinjene Države budu sugerirale ili tražile misli i Marwan Muasher, bivši ministar vanjskih poslova Jordana:

„Biti u sjeni godinama, a onda dati nekoliko izjava nadajući se da će ljudi slušati to što kažete.... ne ide to. Uvjeren sam da Egipćani neće slušati ono što Sjedinjene Države danas govore.“

Michele Dunne, urednica Arapskog biltena dodaje:

„Sjedinjene Države su u vrlo teškoj poziciji. Mislim da se neće desiti da prosvjednici odustanu ili da se demonstracije rasplinu.“

Sjedinjene Države će imati malo izbora i malo uticaja na tok događanja u Egiptu, događanja koja bi u svojoj končanici mogla biti najmasovniji ustanak naroda u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG